„Jem ludzkie mięso i nie zwariowałem”. Kontrowersyjna kampania w Szwecji

Szwedzka kampania klimatyczna promuje zrównoważone praktyki żywieniowe poprzez szokujące hasło, sugerujące konsumpcję ludzkiego mięsa.

Australijski browar chce ratować klimat przy pomocy alg

Założyciele browaru Young Henrys w Sydney twierdzą, że dzięki algom są w stanie zminimalizować ślad węglowy swoich produktów.

Naukowcy z IPCC: Nasz dom się pali, czas odejść od mięsa

Naukowcy z Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) wzywają rządzących do negocjacji globalnego przejścia na system żywnościowy oparty na roślinach.

Raport: dla klimatu odeślijmy mięso i nabiał do lamusa

Bez rezygnacji z mięsa i nabiału nie powstrzymamy katastrofy klimatycznej, wynika z najnowszego raportu organizacji Compassion Polska.

Helsinki rezygnują z serwowania mięsa na uroczystościach

Od stycznia stolica Finlandii nie będzie oferować mięsa na swoich uroczystościach. Miasto chce za to promować sezonowe potrawy wege- i pescatariańskie.

Menu COP26 to "dowód braku zrozumienia przyczyny kryzysu klimatycznego”

Według rzecznika grupy Animal Rebellion, menu szczytu klimatycznego w Glasgow jest „jak podawanie papierosów na konferencji poświęconej rakowi płuc”.

Aktywiści chcą zaprzestania finansowania przemysłu mięsnego

Animal Rebellion wzywa brytyjski rząd do „rezygnacji z finansowania mięsa, nabiału i rybołówstwa” w ramach walki o klimat oraz prawa zwierząt.

Organizatorzy COP26 ugięli się. Menu będzie w dużej mierze roślinne

Wygląda na to, że organizatorzy konferencji COP26 wzięli pod uwagę liczne apele aktywistów i zdecydowali się na stworzenie menu z przewagą roślin.

Dziwne ceny w marketach. Australijczycy płacą „wegański podatek”?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez grupę Choice, wyższe ceny produktów roślinnych w australijskich marketach nie zawsze są uzasadnione.

Do 2030 roku wołowina będzie „luksusem jak szampan”

Dyrektor rzeźni Danish Crown w Danii prognozuje, że do końca dekady podaż wołowiny, jako szczególnie szkodliwej klimatycznie, znacząco spadnie.

Brytyjczycy jedzą coraz mniej mięsa, ale wciąż za dużo

Naukowcy z Oksfordu wykazali, że Brytyjczycy jedzą o 17 proc. mniej mięsa niż 10 lat temu. Te wysiłki należy jednak podwoić, twierdzą eksperci.

Rząd Danii będzie promować żywność roślinną

Dania chce obniżyć emisje gazów cieplarnianych oraz azotu i w tym celu zamierza opracować strategię promocji białka roślinnego.

Wielu producentów żywności inwestuje w białko wegańskie

Według raportu Fairr Initiative, aż 28 proc. dużych producentów żywności przyjęło już formalne cele dotyczące ekspansji rynku białek roślinnych.

Ćwierć światowej populacji przechodzi na dietę bezmięsną

Już 23 proc. światowej populacji rezygnuje z mięsa. Według raportu najmniejsze zainteresowanie dietą roślinną wykazują Japończycy.

Co piąte brytyjskie dziecko nie chce jeść mięsa, przechodzą na weganizm

Według nowego badania, ponad 20 proc. brytyjskich dzieci jest lub planuje być na diecie wegańskiej.

Brytyjski rząd interweniuje ws. mięsa. Producenci słono zapłacą za CO2

Aż 5 razy więcej za CO2 będą musieli zapłacić przedstawiciele brytyjskiego przemysłu spożywczego. To efekt nowej rządowej umowy z amerykańską firmą CF Indu...

Mięso może niebawem zniknąć ze sklepów w Wielkiej Brytanii

Brytyjscy producenci mięsa domagają się niższych cen dla CO2, który wykorzystują do uśmiercania zwierząt. Niektórym zabraknie go w ciągu kilku dni.

McDonald’s zapowiada premierę wegańskiego burgera

29 września w 10 restauracjach McDonald’s w Wielkiej Brytanii zadebiutuje roślinny burger, McPlant. Od stycznia 2022 będzie dostępny w całym kraju.

20 producentów mięsa generuje 932 mln ton CO2

Produkcja mięsa generuje ogromne ilości gazów cieplarnianych, alarmuje „Meat Atlas”. Emisje 20 firm przewyższają Wielką Brytanię, Francję czy Niemcy.

Rewolucja na berlińskich uczelniach. Stołówki bez mięsa

Berlińskie uczelnie planują rewolucję w stołówkach i poważne ograniczenie opcji mięsnych w menu.