Badanie: najbogatsze kraje mogą wiele zyskać, jeśli ograniczą spożycie mięsa

Według badania, bogate kraje mogą wiele zyskać, jeśli zamienią mięso na żywność roślinną. Do 2100 roku mogą dzięki temu zredukować 98,3 mld ton CO2.

Publikacja: 14.01.2022 14:31

Badanie: najbogatsze kraje mogą wiele zyskać, jeśli ograniczą spożycie mięsa

Foto: Adobe Stock

Jak twierdzą autorzy badania opublikowanego na łamach Nature Food, przyjęcie przez bogate kraje diety roślinnej, mogłoby poskutkować „podwójną dywidendą klimatyczną”, w postaci niższych emisji i większej ilości gruntów do wychwytywania dwutlenku węgla.. Poprzez ograniczenie produkcji mięsa, kraje o wysokich dochodach mogłyby zmniejszyć emisje rolnicze o niemal dwie trzecie.

Gdyby ziemie powróciły do swojego naturalnego stanu, wychwyciłyby niemal 100 miliardów ton węgla, co odpowiada 14 latom globalnych emisji rolnych, jak podkreślają autorzy badania. Dodają, że ten poziom wychwytywania dwutlenku węgla „może potencjalnie spełnić zobowiązania krajów o wysokich dochodach w zakresie usuwania CO2, konieczne do ograniczenia ocieplenia do 1,5°C zgodnie z zasadami równego podziału”.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę