Milenialsi rozpoczynają nową tradycję. Wegańskie święta

Według nowego raportu opublikowanego przez firmę Eat Just, aż 71 proc. milenialsów w USA planuje w tym roku święta bez produktów odzwierzęcych.

Publikacja: 07.12.2021 12:44

Milenialsi rozpoczynają nową tradycję.  Wegańskie święta

Foto: Adobe Stock

Badanie zostało przeprowadzone w ramach kampanii „Rozpocznij własną tradycję”, która ma zachęcić konsumentów do wdrożenia zdrowszej i bardziej przyjaznej dla środowiska diety.

Raport Eat Just wskazuje na zdecydowaną zmianę w kierunku jedzenia opartego na roślinach i podkreśla, że dla milenialsów walka o klimat przeważa nad tradycją. Wśród ankietowanych to przedstawiciele właśnie tego pokolenia wykazywali największy entuzjazm wobec diety wegańskiej.

Czytaj więcej

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Aż 56 proc. respondentów potwierdziło, że ich ulubione danie świąteczne nie zawiera produktów odzwierzęcych.

Jak wynika z badania, zainteresowanie dietą roślinną wzrosło w stosunku do poprzedniego roku. Wówczas całkowicie roślinne święta zamierzało zorganizować 67 proc. milenialsów oraz 24 proc. przedstawicieli pokolenia X.

Badanie Eat Just wykazało, że w trakcie świąt 76 proc. milenialsów planowało jeść zdrowiej, podczas gdy w pokoleniu ich rodziców taki zamiar deklarowało jedynie 56 proc.

Młodzi ludzie zwracają uwagę nie tylko na zdrowotne aspekty diety. Jak wynika z badania, w dużym stopniu skupiają się na skutkach środowiskowych produkcji żywności. 66 proc. respondentów deklarowało zrozumienie dla wpływu sposobu odżywiania na zanieczyszczenia, bioróżnorodność oraz zmianę klimatu. Według raportu, szkodliwe skutki produkcji mięsa podkreślali zwłaszcza przedstawiciele pokolenia milenialsów.

Czytaj więcej

Ćwierć światowej populacji przechodzi na dietę bezmięsną

W 2019 roku organizacja Humane Society International opublikowała raport wskazujący na to, jak tradycyjne świąteczne potrawy w Stanach Zjednoczonych wpływają na klimat. Wynikało z niego m.in., że pieczeń serwowana na Boże Narodzenie emituje niemal dwa razy więcej gazów cieplarnianych niż jej roślinny odpowiednik. Wskazano też, że pieczeń z indyka emituje 25,3 kilograma dwutlenku węgla, czyli tyle ile wygeneruje samochód napędzany benzyną po przejechaniu 126 kilometrów.

Jak wskazano w badaniu opublikowanym niedawno na łamach Nature Foods, produkcja mięsa odpowiada za 57 proc. emisji gazów cieplarnianych z przemysłu spożywczego. Stanowi to dwukrotność emisji generowanych przez produkcję żywności roślinnej.

Badanie zostało przeprowadzone w ramach kampanii „Rozpocznij własną tradycję”, która ma zachęcić konsumentów do wdrożenia zdrowszej i bardziej przyjaznej dla środowiska diety.

Raport Eat Just wskazuje na zdecydowaną zmianę w kierunku jedzenia opartego na roślinach i podkreśla, że dla milenialsów walka o klimat przeważa nad tradycją. Wśród ankietowanych to przedstawiciele właśnie tego pokolenia wykazywali największy entuzjazm wobec diety wegańskiej.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Na talerzu
Zmniejszenie konsumpcji mięsa i nabiału o połowę może powstrzymać wylesianie
Na talerzu
Francja znów idzie na wojnę z roślinnym stekiem
Na talerzu
Polacy jedzą mnóstwo mięsa. Jesteśmy w europejskiej czołówce
Na talerzu
Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady
Materiał Promocyjny
SSC/GBS Leadership Program 2023
Na talerzu
Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie
Na talerzu
Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu