Badanie zostało przeprowadzone w ramach kampanii „Rozpocznij własną tradycję”, która ma zachęcić konsumentów do wdrożenia zdrowszej i bardziej przyjaznej dla środowiska diety.

Raport Eat Just wskazuje na zdecydowaną zmianę w kierunku jedzenia opartego na roślinach i podkreśla, że dla milenialsów walka o klimat przeważa nad tradycją. Wśród ankietowanych to przedstawiciele właśnie tego pokolenia wykazywali największy entuzjazm wobec diety wegańskiej.

Czytaj więcej

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Aż 56 proc. respondentów potwierdziło, że ich ulubione danie świąteczne nie zawiera produktów odzwierzęcych.

Jak wynika z badania, zainteresowanie dietą roślinną wzrosło w stosunku do poprzedniego roku. Wówczas całkowicie roślinne święta zamierzało zorganizować 67 proc. milenialsów oraz 24 proc. przedstawicieli pokolenia X.

Badanie Eat Just wykazało, że w trakcie świąt 76 proc. milenialsów planowało jeść zdrowiej, podczas gdy w pokoleniu ich rodziców taki zamiar deklarowało jedynie 56 proc.

Młodzi ludzie zwracają uwagę nie tylko na zdrowotne aspekty diety. Jak wynika z badania, w dużym stopniu skupiają się na skutkach środowiskowych produkcji żywności. 66 proc. respondentów deklarowało zrozumienie dla wpływu sposobu odżywiania na zanieczyszczenia, bioróżnorodność oraz zmianę klimatu. Według raportu, szkodliwe skutki produkcji mięsa podkreślali zwłaszcza przedstawiciele pokolenia milenialsów.

Czytaj więcej

Ćwierć światowej populacji przechodzi na dietę bezmięsną

W 2019 roku organizacja Humane Society International opublikowała raport wskazujący na to, jak tradycyjne świąteczne potrawy w Stanach Zjednoczonych wpływają na klimat. Wynikało z niego m.in., że pieczeń serwowana na Boże Narodzenie emituje niemal dwa razy więcej gazów cieplarnianych niż jej roślinny odpowiednik. Wskazano też, że pieczeń z indyka emituje 25,3 kilograma dwutlenku węgla, czyli tyle ile wygeneruje samochód napędzany benzyną po przejechaniu 126 kilometrów.

Jak wskazano w badaniu opublikowanym niedawno na łamach Nature Foods, produkcja mięsa odpowiada za 57 proc. emisji gazów cieplarnianych z przemysłu spożywczego. Stanowi to dwukrotność emisji generowanych przez produkcję żywności roślinnej.