Reklama

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Naukowcy dowiedli, że zmiany, jakie zaszły w diecie Chińczyków w ciągu ostatnich dekad, przyczyniły się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska.

Publikacja: 27.12.2021 12:56

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Foto: Adobe Stock

Według badania opublikowanego na łamach Nature Food, globalny wzrost produkcji mięsa w ciągu ostatnich 50 lat jest najbardziej zauważalny w Azji Wschodniej, a zwłaszcza w Chinach. Badanie skoncentrowało się na ocenie, w jaki sposób zmiany chińskiej diety w latach 1980-2010 zwiększyły emisje amoniaku pochodzącego z rolnictwa oraz jak przełożyło się to na zdrowie ludzi.

„Chociaż wiadomo, że więcej mięsa i mniej zbóż w diecie jest szkodliwe dla zdrowia ludzi, to badanie jest pierwszym, które określa ilościowo wpływ chińskich zmian w diecie poprzez zmiany w praktykach rolniczych, które prowadzą do gorszej jakości powietrza” – napisano w badaniu.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama