Reklama
Rozwiń

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Naukowcy dowiedli, że zmiany, jakie zaszły w diecie Chińczyków w ciągu ostatnich dekad, przyczyniły się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska.

Publikacja: 27.12.2021 12:56

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Foto: Adobe Stock

Według badania opublikowanego na łamach Nature Food, globalny wzrost produkcji mięsa w ciągu ostatnich 50 lat jest najbardziej zauważalny w Azji Wschodniej, a zwłaszcza w Chinach. Badanie skoncentrowało się na ocenie, w jaki sposób zmiany chińskiej diety w latach 1980-2010 zwiększyły emisje amoniaku pochodzącego z rolnictwa oraz jak przełożyło się to na zdrowie ludzi.

„Chociaż wiadomo, że więcej mięsa i mniej zbóż w diecie jest szkodliwe dla zdrowia ludzi, to badanie jest pierwszym, które określa ilościowo wpływ chińskich zmian w diecie poprzez zmiany w praktykach rolniczych, które prowadzą do gorszej jakości powietrza” – napisano w badaniu.

Już od 19 zł/msc przez pierwszy rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

19 zł za miesiąc przez pierwszy rok, od 13 miesiąca każdy kolejny w cenie 39 zł za miesiąc.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?