Decyzja o wsparciu przemysłu mięsnego kwotą miliarda dolarów ma zagwarantować obniżenie cen produktów mięsnych, które na przestrzeni ostatnich lat mocno podrożały. Szacuje się, że cena wołowiny wzrosła w ciągu ostatniego roku o ponad 20 proc., tymczasem Amerykanie znajdują się na drugim miejscu na świecie pod względem ilości jej spożycia.
Czytaj więcej
Szwedzka kampania klimatyczna promuje zrównoważone praktyki żywieniowe poprzez szokujące hasło, sugerujące konsumpcję ludzkiego mięsa.
Obecnie amerykański rynek mięsny jest kontrolowany przez kilka potężnych firm, które narzucają ceny.
Jak wynika z komunikatu zamieszczonego na stronie internetowej Białego Domu, cztery firmy zajmujące się pakowaniem mięsa kontrolują 85 proc. rynku wołowiny. Podobnie czterech gigantów przetwórstwa mięsnego kontroluje 70 proc. sektora wieprzowiny, a cztery firmy zarządzają 54 proc. rynku drobiu.
„Kiedy dominujący pośrednicy kontrolują tak dużą część łańcucha dostaw, mogą zwiększać własne zyski kosztem zarówno rolników, którzy zarabiają mniej, jak i konsumentów, którzy płacą więcej” – napisano w oświadczeniu.