Biden chce walczyć o tańsze mięso. Decyzja prezydenta wzbudziła kontrowersje

Administracja Bidena zamierza wesprzeć mniejszych producentów mięsa i zainwestować miliard dolarów w zwiększenie konkurencji w branży.

Publikacja: 13.01.2022 16:25

Biden chce walczyć o tańsze mięso. Decyzja prezydenta wzbudziła kontrowersje

Foto: Bloomberg

Decyzja o wsparciu przemysłu mięsnego kwotą miliarda dolarów ma zagwarantować obniżenie cen produktów mięsnych, które na przestrzeni ostatnich lat mocno podrożały. Szacuje się, że cena wołowiny wzrosła w ciągu ostatniego roku o ponad 20 proc., tymczasem Amerykanie znajdują się na drugim miejscu na świecie pod względem ilości jej spożycia.

Czytaj więcej

„Jem ludzkie mięso i nie zwariowałem”. Kontrowersyjna kampania w Szwecji

Obecnie amerykański rynek mięsny jest kontrolowany przez kilka potężnych firm, które narzucają ceny.

Jak wynika z komunikatu zamieszczonego na stronie internetowej Białego Domu, cztery firmy zajmujące się pakowaniem mięsa kontrolują 85 proc. rynku wołowiny. Podobnie czterech gigantów przetwórstwa mięsnego kontroluje 70 proc. sektora wieprzowiny, a cztery firmy zarządzają 54 proc. rynku drobiu.

„Kiedy dominujący pośrednicy kontrolują tak dużą część łańcucha dostaw, mogą zwiększać własne zyski kosztem zarówno rolników, którzy zarabiają mniej, jak i konsumentów, którzy płacą więcej” – napisano w oświadczeniu.

Decyzja prezydenta wzbudziła niemałe kontrowersje wśród aktywistów klimatycznych, przypominających o zobowiązaniach dotyczących redukcji gazów cieplarnianych.

„Biden pozwoli komecie uderzyć w ziemię! Zmień jej trasę, przekierowując dotacje z mięsa na żywność pochodzenia roślinnego” – napisano na profilu Climate Save Movement, dołączając grafikę podkreślającą, że według naukowców należy niezwłocznie zakończyć hodowlę przemysłową zwierząt.

O tym, że tradycyjne mięso powinno odejść do lamusa z uwagi na negatywny wpływ jego produkcji na środowisko, mówi również Didier Toubia, prezes i współzałożyciel start-upu Aleph Farms, zajmującego się produkcją mięsa z komórek macierzystych. W wywiadzie dla FoodIngredientsFirst podkreślił, że system żywnościowy powinien odchodzić od mięsa pochodzącego z hodowli zwierząt, które stało się „kontrowersyjne” ze względu na jego wpływ na planetę i przyczynienie się do cierpienia zwierząt.

Czytaj więcej

Raport: dla klimatu odeślijmy mięso i nabiał do lamusa

„Obawy o dobrostan zwierząt, zmiany klimatyczne, nadmierną konsumpcję i problemy zdrowotne związane z białkami zwierzęcymi coraz bardziej krytykują sposób, w jaki mięso jest produkowane w systemach uprzemysłowionych” – powiedział Toubia. Zauważył również, że należy położyć nacisk nie na walkę z oligopolem na rynku mięsnym, a na zapewnienie zdrowej i zrównoważonej alternatywy, znacznie bardziej korzystnej dla zdrowia oraz klimatu. Analizy rynku przeprowadzone w ciągu ostatnich lat potwierdzają otwartość amerykańskiego społeczeństwa na dietę pozbawioną produktów odzwierzęcych.

Jak wynika z badania Ipsos Retail Performance, w ciągu ostatnich 15 lat liczba Amerykanów, deklarujących się jako weganie, wzrosła o ponad 3000 proc. W 2004 roku dietę roślinną w Stanach Zjednoczonych stosowało 290 tys. osób, dziś liczba ta wynosi ok. 9,7 miliona osób. Z kolei badanie przeprowadzone przez YouGov pod koniec roku 2021 wykazało, że niemal jedna trzecia Amerykanów jest zainteresowana przyjęciem diety w pełni opartej na roślinach.

Decyzja o wsparciu przemysłu mięsnego kwotą miliarda dolarów ma zagwarantować obniżenie cen produktów mięsnych, które na przestrzeni ostatnich lat mocno podrożały. Szacuje się, że cena wołowiny wzrosła w ciągu ostatniego roku o ponad 20 proc., tymczasem Amerykanie znajdują się na drugim miejscu na świecie pod względem ilości jej spożycia.

Obecnie amerykański rynek mięsny jest kontrolowany przez kilka potężnych firm, które narzucają ceny.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu