Aktualizacja: 20.05.2025 07:00 Publikacja: 28.11.2021 14:13
Foto: Bloomberg
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii, zdrowa dieta niesie za sobą niższe emisje gazów cieplarnianych.
Produkcja, przetwarzanie i pakowanie żywności są odpowiedzialne za ponad jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. Jednak dotychczasowe badania nad wpływem zachowań żywieniowych na środowisko skupiały się głównie na ograniczonej liczbie licznych kategorii żywności.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas