Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii, zdrowa dieta niesie za sobą niższe emisje gazów cieplarnianych.

Produkcja, przetwarzanie i pakowanie żywności są odpowiedzialne za ponad jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. Jednak dotychczasowe badania nad wpływem zachowań żywieniowych na środowisko skupiały się głównie na ograniczonej liczbie licznych kategorii żywności.

Czytaj więcej

Ćwierć światowej populacji przechodzi na dietę bezmięsną

Główna autorka badania, dr Holly Rippin wraz ze swoim zespołem, porównała emisje gazów cieplarnianych z ponad 3000 artykułów spożywczych. Łącząc te dane z ankietą dotyczącą diety, naukowcy doszli do wniosku, że zdrowsze diety są zwykle bardziej przyjazne dla Ziemi.

Według naukowców, za 32 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą odpowiadało mięso. Napoje generowały 15 proc. emisji GHG, nabiał – 14 proc., z kolei słodycze 8 proc. Diety zawierające mięso odpowiadały za emisje GHG o 59 proc. wyższe niż diety wegetariańskie. Mężczyźni poprzez swój sposób odżywiania generowali o 41 proc. więcej gazów cieplarnianych niż kobiety.

Osoby, których dieta była zgodna z normami zalecanego spożycia składników odżywczych dla tłuszczów nasyconych, węglowodanów i sodu miały niższą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu z osobami przekraczającymi te normy.

„Polityki zachęcające do zrównoważonej diety powinny koncentrować się na dietach roślinnych. Zastąpienie herbaty, kawy i alkoholu bardziej zrównoważonymi alternatywami, przy jednoczesnym ograniczeniu mniej odżywczych słodkich przekąsek, stwarza dalsze możliwości. Zdrowsze diety miały niższe emisje gazów cieplarnianych, co wskazuje na spójność między zdrowiem planety a zdrowiem osobistym.” – czytamy w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Plos One.

Według naukowców diety zawierające produkty wysoko przetworzone są jednocześnie wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze. Tymczasem wartościowa dieta, korzystna dla środowiska, opiera się na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, orzechach i olejach nienasyconych. Mięso czerwone, przetworzone, cukier oraz zboża rafinowane nie powinny się w niej znajdować, dla dobra konsumentów oraz klimatu.

Naukowcy przyjrzeli się emisjom według wzorców żywieniowych, demografii i zalecanego spożycia składników odżywczych (RNI) Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Zespół „zdecydował się na raportowanie emisji gazów cieplarnianych, a nie zużycia gruntów i wody lub emisji zakwaszających i eutrofizujących, ponieważ to tam związki między korzyściami zdrowotnymi i środowiskowymi wydawały się wcześniej najsilniejsze”.

Autopromocja
Subskrybuj nielimitowany dostęp do wiedzy

Unikalna oferta

Tylko 5,90 zł/miesiąc


WYBIERAM