Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii, zdrowa dieta niesie za sobą niższe emisje gazów cieplarnianych.
Produkcja, przetwarzanie i pakowanie żywności są odpowiedzialne za ponad jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. Jednak dotychczasowe badania nad wpływem zachowań żywieniowych na środowisko skupiały się głównie na ograniczonej liczbie licznych kategorii żywności.
Czytaj więcej
Już 23 proc. światowej populacji rezygnuje z mięsa. Według raportu najmniejsze zainteresowanie dietą roślinną wykazują Japończycy.
Główna autorka badania, dr Holly Rippin wraz ze swoim zespołem, porównała emisje gazów cieplarnianych z ponad 3000 artykułów spożywczych. Łącząc te dane z ankietą dotyczącą diety, naukowcy doszli do wniosku, że zdrowsze diety są zwykle bardziej przyjazne dla Ziemi.
Według naukowców, za 32 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą odpowiadało mięso. Napoje generowały 15 proc. emisji GHG, nabiał – 14 proc., z kolei słodycze 8 proc. Diety zawierające mięso odpowiadały za emisje GHG o 59 proc. wyższe niż diety wegetariańskie. Mężczyźni poprzez swój sposób odżywiania generowali o 41 proc. więcej gazów cieplarnianych niż kobiety.