Reklama

Hiszpański minister apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Alberto Garzón, hiszpański minister ds. konsumenckich powiedział, że Hiszpanie muszą zdać sobie sprawę z wpływu mięsa na środowisko i zmienić dietę.

Publikacja: 30.12.2021 15:15

Hiszpański minister apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Foto: Bloomberg

W rozmowie z The Guardian Garzón podkreślił, że zmniejszenie ilości spożywanego mięsa jest kluczowe dla łagodzeniu skutków kryzysu klimatycznego, spowolnieniu procesu pustynnienia oraz ochronie wyjątkowo istotnego dla Hiszpanii przemysłu turystycznego.

„Ludzie tutaj wiedzą o roli, jaką gazy cieplarniane odgrywają w zmianach klimatu, ale mają tendencję do łączenia tego z samochodami i transportem. Dopiero niedawno wszyscy zaczęli przyglądać się wpływowi łańcucha konsumpcji zwierząt, a zwłaszcza wpływowi wołowiny. Inne kraje były w tym dość zaawansowane, ale w Hiszpanii stanowiło to temat tabu” – powiedział Garzón.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama