„Krowy to nowy węgiel”. Raport piętnuje dostawców McDonald’s, KFC, Tesco

Jak wynika z raportu FAIRR Protein Index, dostawcy mięsa i nabiału do McDonald’s, KFC, Tesco oraz Nestlé nie śledzą swoich emisji metanu.

Publikacja: 03.12.2021 12:41

„Krowy to nowy węgiel”. Raport piętnuje dostawców McDonald’s, KFC, Tesco

Foto: Adobe Stock

Po raz czwarty z rzędu FAIRR Protein Index dokonał analizy działalności 60 producentów białka zwierzęcego pod kątem szeregu czynników związanych z ESG. Ocenie poddano m.in. emisje gazów cieplarnianych, wylesianie, stosowanie antybiotyków, odpady i zanieczyszczenie wody, dobrostan zwierząt oraz inwestycje w białka alternatywne. Przeanalizowano 49 producentów mięsa i nabiału oraz 11 zakładów akwakultury z całego świata.

Jak wynika z raportu, mimo wdrażania innowacji, „sektor hodowli zwierząt jest nieprzygotowany na zmianę klimatu. Autorzy raportu ostrzegają, że branża, funkcjonując jak dotychczas, ryzykuje byciem „przestarzałą i nieatrakcyjną”.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę