Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 04.07.2025 04:39 Publikacja: 03.12.2021 12:41
Foto: Adobe Stock
Po raz czwarty z rzędu FAIRR Protein Index dokonał analizy działalności 60 producentów białka zwierzęcego pod kątem szeregu czynników związanych z ESG. Ocenie poddano m.in. emisje gazów cieplarnianych, wylesianie, stosowanie antybiotyków, odpady i zanieczyszczenie wody, dobrostan zwierząt oraz inwestycje w białka alternatywne. Przeanalizowano 49 producentów mięsa i nabiału oraz 11 zakładów akwakultury z całego świata.
Jak wynika z raportu, mimo wdrażania innowacji, „sektor hodowli zwierząt jest nieprzygotowany na zmianę klimatu. Autorzy raportu ostrzegają, że branża, funkcjonując jak dotychczas, ryzykuje byciem „przestarzałą i nieatrakcyjną”.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas