61 proc. konsumentów preferuje białko roślinne

Nowe badanie przeprowadzone przez firmę spożywczą Kerry wykazało, że aż 61 proc. konsumentów wybiera białko roślinne chętniej niż zwierzęce.

Publikacja: 15.12.2021 15:00

61 proc. konsumentów preferuje białko roślinne

Foto: Shutterstock

W raporcie badającym opinie konsumentów z całego świata na temat białka w diecie wykazano, że w ciągu ostatnich lat, coraz więcej osób przekonało się do zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym. Jak wynika z badania, większość ankietowanych uważa białko roślinne za bardziej zrównoważone, pożywne i etyczne.

Aż 61 proc. respondentów uznało, że białko roślinne jest lepsze od zwierzęcego, podczas gdy 50 proc. uznało, że białko zwierzęce jest wystarczająco odżywcze. Szczególnie pozytywne opinie o białku roślinnym mają mieszkańcy Europy i regionu Azji i Pacyfiku, preferując je odpowiednio o 16 proc. i 21 proc. Podobną tendencję wykazywały poprzednie raporty firmy Kerry, które również podkreślały wysokie zapotrzebowanie na białka roślinne w regionie Azji i Pacyfiku. Z kolei badania przeprowadzone na początku listopada wykazały, że 62 proc. konsumentów w regionie jest zainteresowanych dostępnością wegańskich zamienników mięsa.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej