W raporcie badającym opinie konsumentów z całego świata na temat białka w diecie wykazano, że w ciągu ostatnich lat, coraz więcej osób przekonało się do zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym. Jak wynika z badania, większość ankietowanych uważa białko roślinne za bardziej zrównoważone, pożywne i etyczne.

Aż 61 proc. respondentów uznało, że białko roślinne jest lepsze od zwierzęcego, podczas gdy 50 proc. uznało, że białko zwierzęce jest wystarczająco odżywcze. Szczególnie pozytywne opinie o białku roślinnym mają mieszkańcy Europy i regionu Azji i Pacyfiku, preferując je odpowiednio o 16 proc. i 21 proc. Podobną tendencję wykazywały poprzednie raporty firmy Kerry, które również podkreślały wysokie zapotrzebowanie na białka roślinne w regionie Azji i Pacyfiku. Z kolei badania przeprowadzone na początku listopada wykazały, że 62 proc. konsumentów w regionie jest zainteresowanych dostępnością wegańskich zamienników mięsa.

Raport wykazał, że większość konsumentów uważa białko za składnik niezbędny dla zdrowia. Ponieważ coraz więcej mówi się o zdrowotnych korzyściach płynących ze stosowania diety roślinnej, konsumenci doceniają odżywcze walory białek roślinnych.

W stronę białek zwierzęcych skłaniają się natomiast respondenci z Ameryki Północnej i Łacińskiej, którzy kolejno o 7 proc. i 3 proc. oceniali je lepiej niż białka roślinne. Wydaje się jednak, że z uwagi na rosnące w tych regionach zainteresowanie wegańskimi zamiennikami mięsa i nabiału, w nadchodzących latach ta tendencja może się odwrócić.

Raport wykazał również, że w ciągu ostatnich lat nastąpił gwałtowny wzrost wprowadzanych produktów roślinnych, w tym 49 proc. wzrost nowych przekąsek zawierających białko roślinne w latach 2018-2020. „Ponieważ białka roślinne zyskują na popularności i akceptacji konsumentów, stały się kluczową strategią innowacji w przestrzeni wzbogacania białek” – piszą autorzy raportu.