W raporcie badającym opinie konsumentów z całego świata na temat białka w diecie wykazano, że w ciągu ostatnich lat, coraz więcej osób przekonało się do zastąpienia białka zwierzęcego roślinnym. Jak wynika z badania, większość ankietowanych uważa białko roślinne za bardziej zrównoważone, pożywne i etyczne.
Aż 61 proc. respondentów uznało, że białko roślinne jest lepsze od zwierzęcego, podczas gdy 50 proc. uznało, że białko zwierzęce jest wystarczająco odżywcze. Szczególnie pozytywne opinie o białku roślinnym mają mieszkańcy Europy i regionu Azji i Pacyfiku, preferując je odpowiednio o 16 proc. i 21 proc. Podobną tendencję wykazywały poprzednie raporty firmy Kerry, które również podkreślały wysokie zapotrzebowanie na białka roślinne w regionie Azji i Pacyfiku. Z kolei badania przeprowadzone na początku listopada wykazały, że 62 proc. konsumentów w regionie jest zainteresowanych dostępnością wegańskich zamienników mięsa.