Helsinki rezygnują z serwowania mięsa na uroczystościach

Od stycznia stolica Finlandii nie będzie oferować mięsa na swoich uroczystościach. Miasto chce za to promować sezonowe potrawy wege- i pescatariańskie.

Publikacja: 09.11.2021 13:34

Helsinki rezygnują z serwowania mięsa na uroczystościach

Foto: Adobe Stock

Nowa polityka miasta obejmuje również rezygnację z jednorazowych sztućców oraz serwowanie kawy z mlekiem owsianym zamiast krowiego. Sama zaś kawa, podobnie jak inne produkty spożywcze, ma pochodzić od dostawców sprawiedliwego handlu. Helsinki w 2013 roku ogłosiły się „miastem sprawiedliwego handlu” i od tej pory w swoich przetargach stosuje kryteria z nim związane.

Czytaj więcej

Chcą wyższych podatków od mięsa dla ratowania klimatu

Celem zmian ma być zmniejszanie śladu węglowego stolicy Finlandii. Lokalne władze zadeklarowały chęć „zmniejszenia wpływu żywności na klimat oraz ilości zasobów naturalnych wykorzystywanych przez miasto”.

Liisa Kivela, dyrektor ds. komunikacji w Helsinkach oświadczyła, że zmiana, która wejdzie w życie w styczniu, nie obejmie stołówek szkolnych i pracowniczych prowadzonych przez miasto liczące około 650 tys. mieszkańców. Dopuszczalne będą również odstępstwa od nowych reguł w przypadku niektórych „wizyt na wysokim szczeblu lub podobnych wydarzeń”. Zagranicznym dygnitarzom często serwuje się mięso z hodowanych w kraju reniferów, jako tradycyjny, lokalny przysmak.

„Jeśli powiemy, że król Szwecji przyjedzie z wizytą, możemy podać lokalnie upolowaną zwierzynę” – oświadczył burmistrz Helsinek Juhana Vartiainen.

Postawa władz miasta wywołała spore poruszenie wśród mieszkańców, mocno podzielonych co do opinii na ich temat.

Według Fińskiego Instytutu Zasobów Naturalnych spożycie mięsa w tym kraju w ciągu ostatnich dwóch lat spadło, a żywność roślinna zyskuje coraz większą popularność. Rośnie też świadomość ekologiczna mieszkańców oraz sprzeciw wobec polowania na zwierzęta.

Czytaj więcej

Ekolodzy i naukowcy: stop finansowaniu reklam mięsa przez UE

Swoje niezadowolenie wyraziły natomiast środowiska wiejskie oraz związane z produkcją mięsa.

Według Juha Marttila, przewodniczącego Centralnego Związku Producentów Rolnych i Właścicieli Lasów (MTK), decyzja „cuchnie greenwashingiem” w świetle polityki energetycznej stolicy Finlandii. Dezaprobatę wobec zmian wyraziła również Partia Centrum, która oświadczyła, że możliwy zakaz produkcji mięsa w kraju byłby „smutną” decyzją. Jej sekretarzyni Riikka Pirkkalainen apelowała na Twitterze, że „powinniśmy jednak współpracować i wspierać producentów żywności – firmy spożywcze i producentów – razem. Chcę wierzyć, że możemy zrobić to lepiej”.

Helsinki do 2035 roku zamierzają osiągnąć neutralność węglową. 80 proc. emisji gazów cieplarnianych ma zostać zredukowanych, a kolejne 20 proc. zrekompensowane. Szacuje się, że od 1990 roku, całkowite emisje w stolicy Finlandii zmniejszyły się o 25 proc., choć miasto stale się rozwija a co roku przybywa mu ok 8 tys. nowych mieszkańców.

Nowa polityka miasta obejmuje również rezygnację z jednorazowych sztućców oraz serwowanie kawy z mlekiem owsianym zamiast krowiego. Sama zaś kawa, podobnie jak inne produkty spożywcze, ma pochodzić od dostawców sprawiedliwego handlu. Helsinki w 2013 roku ogłosiły się „miastem sprawiedliwego handlu” i od tej pory w swoich przetargach stosuje kryteria z nim związane.

Celem zmian ma być zmniejszanie śladu węglowego stolicy Finlandii. Lokalne władze zadeklarowały chęć „zmniejszenia wpływu żywności na klimat oraz ilości zasobów naturalnych wykorzystywanych przez miasto”.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak