Film przygotowany przez Szwedzką Federację Żywności przedstawia Erika Karlssona, naukowca i założyciela firmy Swede Meat, proponującego hodowlę w laboratorium ludzkiego mięsa, jako rozwiązania problemu nadpopulacji oraz ograniczonej podaży żywności.
„Jem ludzkie mięso od dłuższego czasu i nie zwariowałem” – deklaruje w spocie Karlsson, wyjaśniając, że ludzkie mięso może stanowić alternatywne białko dla zwierząt. Następnie przedstawia swój pomysł szwedzkiemu aktorowi Alexandrowi Skarsgårdowi, który potwierdza, że to „brzmi pysznie”. Produkt przedstawiony jako ludzkie mięso jest w spocie oferowany do degustacji grupie osób, które zdecydowanie nie są zainteresowane jego konsumpcją.
Czytaj więcej
Bez rezygnacji z mięsa i nabiału nie powstrzymamy katastrofy klimatycznej, wynika z najnowszego raportu organizacji Compassion Polska.
Kampania „Go Swegan” czyli w wolnym tłumaczeniu „Zjedz Szweda”, udowadnia więc, że nie jesteśmy gotowi na spożywanie ludzkiego mięsa, nawet stworzonego w laboratorium. Dlatego Szwedzka Federacja Żywności, zrzeszająca ponad 800 producentów artykułów spożywczych i napojów, poleca inne sposoby, które również mogą przyczynić się do zrównoważonej produkcji żywności.
„Nasze firmy są w czołówce zrównoważonej produkcji, a wiele naszych praktyk może być powielanych przez producentów na całym świecie. Ale pragniemy również czerpać inspirację z innych krajów i branż oraz uzyskiwać nowe pomysły na to, jak możemy stać się jeszcze bardziej zrównoważonymi w kraju” – powiedział w oświadczeniu przewodniczący Federacji Lars Appelqvist. „Dzięki »Zjedz Szweda« chcemy poruszyć tę kwestię zarówno z politykami, jak i opinią publiczną, abyśmy mogli połączyć siły, żeby przejście na zrównoważoną produkcję mogło stać się rzeczywistością”.