Australijski browar chce ratować klimat przy pomocy alg

Założyciele browaru Young Henrys w Sydney twierdzą, że dzięki algom są w stanie zminimalizować ślad węglowy swoich produktów.

Publikacja: 19.11.2021 16:33

Australijski browar chce ratować klimat przy pomocy alg

Foto: Bloomberg

Australijscy producenci piwa opracowali nowy sposób na walkę z kryzysem klimatycznym. Wspólnie z naukowcami z University of Technology w Sydney doszli do wniosku, że odpowiedzią na potrzebę redukcji CO2 mogą być algi. Jak się okazuje, dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji chmielu może być wychwytywany i podawany algom, które następnie rozmnażają się i przekształcają go w tlen. Dwutlenek węgla wychwytywany przez glony jest następnie wykorzystywany do karmienia innych glonów znajdujących się w browarze, co w efekcie tworzy obiegowy proces energetyczny.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę