Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 01.07.2025 21:05 Publikacja: 19.11.2021 16:33
Foto: Bloomberg
Australijscy producenci piwa opracowali nowy sposób na walkę z kryzysem klimatycznym. Wspólnie z naukowcami z University of Technology w Sydney doszli do wniosku, że odpowiedzią na potrzebę redukcji CO2 mogą być algi. Jak się okazuje, dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji chmielu może być wychwytywany i podawany algom, które następnie rozmnażają się i przekształcają go w tlen. Dwutlenek węgla wychwytywany przez glony jest następnie wykorzystywany do karmienia innych glonów znajdujących się w browarze, co w efekcie tworzy obiegowy proces energetyczny.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas