Reklama

Australijski browar chce ratować klimat przy pomocy alg

Założyciele browaru Young Henrys w Sydney twierdzą, że dzięki algom są w stanie zminimalizować ślad węglowy swoich produktów.

Publikacja: 19.11.2021 16:33

Australijski browar chce ratować klimat przy pomocy alg

Foto: Bloomberg

Australijscy producenci piwa opracowali nowy sposób na walkę z kryzysem klimatycznym. Wspólnie z naukowcami z University of Technology w Sydney doszli do wniosku, że odpowiedzią na potrzebę redukcji CO2 mogą być algi. Jak się okazuje, dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji chmielu może być wychwytywany i podawany algom, które następnie rozmnażają się i przekształcają go w tlen. Dwutlenek węgla wychwytywany przez glony jest następnie wykorzystywany do karmienia innych glonów znajdujących się w browarze, co w efekcie tworzy obiegowy proces energetyczny.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama