Aktualizacja: 01.07.2025 01:21 Publikacja: 03.01.2022 09:47
Foto: Bloomberg
Według ministrów rolnictwa Francji i Austrii, Juliena Denormandie i Elisabeth Köstinger, europejskie rolnictwo ma przed sobą ważne wyzwanie. Jak twierdzą, aby utrzymać zrównoważone, funkcjonalne i odporne łańcuchy dostaw żywności, niezbędny jest rozwój uprawy białek roślinnych. W związku z tym wzywają Komisję Europejską do opracowania ogólnounijnej strategii, mającej na celu zwiększenie zrównoważonej produkcji, wykorzystanie pozytywnego wpływu uprawy białek roślinnych na klimat i środowisko oraz zajęcie się badaniami nad przetwarzaniem żywności oraz wdrażaniem innowacji. Sugerują też oparcie się na sprawozdaniu Komisji w sprawie rozwoju białek roślinnych w Unii Europejskiej z 2018 roku.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas