Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali deklarację w celu wzmocnienia produkcji białek roślinnych i oczekują reakcji Komisji Europejskiej.

Publikacja: 03.01.2022 09:47

Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Foto: Bloomberg

Według ministrów rolnictwa Francji i Austrii, Juliena Denormandie i Elisabeth Köstinger, europejskie rolnictwo ma przed sobą ważne wyzwanie. Jak twierdzą, aby utrzymać zrównoważone, funkcjonalne i odporne łańcuchy dostaw żywności, niezbędny jest rozwój uprawy białek roślinnych. W związku z tym wzywają Komisję Europejską do opracowania ogólnounijnej strategii, mającej na celu zwiększenie zrównoważonej produkcji, wykorzystanie pozytywnego wpływu uprawy białek roślinnych na klimat i środowisko oraz zajęcie się badaniami nad przetwarzaniem żywności oraz wdrażaniem innowacji. Sugerują też oparcie się na sprawozdaniu Komisji w sprawie rozwoju białek roślinnych w Unii Europejskiej z 2018 roku.

Pozostało 81% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę