Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali deklarację w celu wzmocnienia produkcji białek roślinnych i oczekują reakcji Komisji Europejskiej.

Hiszpański minister apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Alberto Garzón, hiszpański minister ds. konsumenckich powiedział, że Hiszpanie muszą zdać sobie sprawę z wpływu mięsa na środowisko i zmienić dietę.

Co udało się osiągnąć dla klimatu w 2021. Polska węglowym skansenem

Rok 2021, mimo trwającej pandemii, był wciąż rokiem obfitującym w wydarzenia mające znaczenie dla klimatu, zarówno na arenie polskiej, europejskiej jak i ś...

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Naukowcy dowiedli, że zmiany, jakie zaszły w diecie Chińczyków w ciągu ostatnich dekad, przyczyniły się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska.

Odkryli, jak komponować menu, żeby zachęcić do zmiany diety

Naukowcy z University of Westminster i World Resources Institute odkryli, że sektor spożywczy może znacząco wpływać na zrównoważone wybory żywieniowe.

Zmiana klimatu naraża dzieci na choroby zakaźne

Naukowcy z Banaras Hindu University (BHU) odkryli, że parametry klimatyczne odpowiadają za 9-18 proc. wszystkich przypadków chorób zakaźnych wśród dzieci.

Zara stworzyła sukienki z emisji dwutlenku węgla

Nowa kolekcja kapsułowa Zary to wynik zastosowania nowoczesnej technologii przetwarzania emisji dwutlenku węgla w materiał.

61 proc. konsumentów preferuje białko roślinne

Nowe badanie przeprowadzone przez firmę spożywczą Kerry wykazało, że aż 61 proc. konsumentów wybiera białko roślinne chętniej niż zwierzęce.

Mikroplastik odpowiedzialny za uszkodzenia ludzkich komórek

Najnowsze badania wykazały, że mikrodrobiny plastiku prowadzą do uszkodzeń ludzkich komórek. Szkodliwe ilości trafiają do organizmu wraz z jedzeniem.

Był sobie bunt: O tym jak karp otrzymał ludzki głos, a człowiek sens życia

Ponad trzy dekady zajęła transformacja prawa i świadomości Polaków, która miała zmienić krwawą tradycję świąteczną uboju karpia w Polsce na mniej krwawą i...

Reklama
Reklama

Butelki Pepsi w całości z odzyskanego plastiku

To pierwsza tak duża marka napojów gazowanych na polskim rynku, która wprowadza plastikowe butelki pochodzące wyłącznie z recyklingu.

Milenialsi rozpoczynają nową tradycję. Wegańskie święta

Według nowego raportu opublikowanego przez firmę Eat Just, aż 71 proc. milenialsów w USA planuje w tym roku święta bez produktów odzwierzęcych.

Raport: eksperci PR mają swój udział w kryzysie klimatycznym

Według raportu opublikowanego w czasopiśmie Climatic Change, agencje public relations mają swój udział w postępującym ocieplaniu się planety.

„Krowy to nowy węgiel”. Raport piętnuje dostawców McDonald’s, KFC, Tesco

Jak wynika z raportu FAIRR Protein Index, dostawcy mięsa i nabiału do McDonald’s, KFC, Tesco oraz Nestlé nie śledzą swoich emisji metanu.

Greenpeace: Przemysł mięsny oszukuje konsumentów

Najnowszy raport Greenpeace obnaża chwyty marketingowe koncernów mięsnych, analizując reklamy mięsa w kilku krajach europejskich, w tym Polsce.

Naukowcy pracują nad ziemniakiem odpornym na zmiany klimatu

Badacze z Uniwersytetu Maine pracują nad wynalezieniem odmiany ziemniaka odpornego na wzrastające temperatury oraz wydłużony sezon wegetacyjny.

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Brytyjscy naukowcy wykazali, że dla klimatu najkorzystniejsza jest dieta pozbawiona mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty.

„Jem ludzkie mięso i nie zwariowałem”. Kontrowersyjna kampania w Szwecji

Szwedzka kampania klimatyczna promuje zrównoważone praktyki żywieniowe poprzez szokujące hasło, sugerujące konsumpcję ludzkiego mięsa.

„Toksyczna dziesiątka” rozsyła 69 proc. klimatycznej dezinformacji na Facebooku

Według raportu Centrum Zwalczania Cyfrowej Nienawiści, za większość treści zaprzeczających kryzysowi klimatycznemu odpowiada „toksyczna dziesiątka”.

Globalne ocieplenie zwiększa ryzyko powrotu dżumy

Od połowy ubiegłego wieku, dzięki zmianom klimatycznym, wzrasta ryzyko zachorowania na dżumę w zachodnich Stanach Zjednoczonych, ostrzegają naukowcy.

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama