Aktualizacja: 23.05.2025 16:37 Publikacja: 28.04.2022 15:28
Foto: Bloomberg
Według badania opublikowanego na łamach Annual Review of Resource Economics, obecny poziom spożycia mięsa w zamożnych krajach stoi na drodze do osiągnięcia celów klimatycznych. Jak twierdzą naukowcy, konieczna jest redukcja spożycia mięsa, „najlepiej o co najmniej 75 proc.”.
„Każdy obywatel Unii Europejskiej spożywa około 80 kilogramów mięsa rocznie” – piszą autorzy badania. „Ale każdy soczysty stek, każda pyszna kiełbasa ma swoją cenę, której nie płacimy w kasie, ponieważ hodowla zwierząt szkodzi klimatowi i środowisku”.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas