Pomysł podwyższenia podatków na mięso w bogatych krajach

Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.

Publikacja: 28.04.2022 15:28

Pomysł podwyższenia podatków na mięso w bogatych krajach

Foto: Bloomberg

Według badania opublikowanego na łamach Annual Review of Resource Economics, obecny poziom spożycia mięsa w zamożnych krajach stoi na drodze do osiągnięcia celów klimatycznych. Jak twierdzą naukowcy, konieczna jest redukcja spożycia mięsa, „najlepiej o co najmniej 75 proc.”.

„Każdy obywatel Unii Europejskiej spożywa około 80 kilogramów mięsa rocznie” – piszą autorzy badania. „Ale każdy soczysty stek, każda pyszna kiełbasa ma swoją cenę, której nie płacimy w kasie, ponieważ hodowla zwierząt szkodzi klimatowi i środowisku”.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama