Stek z tygrysa wyhodowany w laboratorium trafi na brytyjskie stoły

Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.

Publikacja: 04.04.2022 12:23

Stek z tygrysa wyhodowany w laboratorium trafi na brytyjskie stoły

Foto: materiały prasowe

Choć produkty roślinne są zdecydowanie lepszym wyborem niż mięso, zarówno pod względem klimatycznym, jak i zdrowotnym, część konsumentów nie chce z niego rezygnować. Startup Primeval Foods postanowił wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i stworzyć niskoemisyjne mięso z laboratorium, z wykorzystaniem komórek egzotycznych zwierząt, takich jak lwy, tygrysy czy zebry.

Jak podkreśla Yilmaz Bora, partner zarządzający Ace Ventures, która jest właścicielem Primeval Foods, aby przekonać konsumentów do rezygnacji z tradycyjnego mięsa, pozyskiwanego w wyniku hodowli zwierząt, trzeba zachęcić ich do zmiany, oferując coś nietypowego.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę