Choć produkty roślinne są zdecydowanie lepszym wyborem niż mięso, zarówno pod względem klimatycznym, jak i zdrowotnym, część konsumentów nie chce z niego rezygnować. Startup Primeval Foods postanowił wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i stworzyć niskoemisyjne mięso z laboratorium, z wykorzystaniem komórek egzotycznych zwierząt, takich jak lwy, tygrysy czy zebry.
Jak podkreśla Yilmaz Bora, partner zarządzający Ace Ventures, która jest właścicielem Primeval Foods, aby przekonać konsumentów do rezygnacji z tradycyjnego mięsa, pozyskiwanego w wyniku hodowli zwierząt, trzeba zachęcić ich do zmiany, oferując coś nietypowego.
„Ludzie nieustannie poszukują nowych produktów spożywczych, nowych restauracji, nowych doświadczeń kulinarnych, ale tradycyjne dania nie są już w stanie zaspokajać tej potrzeby. Trzeba wykroczyć poza obecne dania z wołowiny, kurczaka i wieprzowiny, bez ponoszenia kosztów środowiskowych” – mówi Bora.
„Aby wywrzeć zauważalny i długotrwały wpływ na zwierzęta, musimy wytwarzać żywność, której będą pożądać mięsożercy, a nie weganie i to musi być główny cel uruchomienia alternatywnego startupu białkowego” – uważa właściciel Primeval Foods, który sam jest weganinem.
Czytaj więcej
Szwedzka kampania klimatyczna promuje zrównoważone praktyki żywieniowe poprzez szokujące hasło, sugerujące konsumpcję ludzkiego mięsa.