Reklama
Rozwiń
Reklama

Stek z tygrysa wyhodowany w laboratorium trafi na brytyjskie stoły

Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.

Publikacja: 04.04.2022 12:23

Stek z tygrysa wyhodowany w laboratorium trafi na brytyjskie stoły

Foto: materiały prasowe

Choć produkty roślinne są zdecydowanie lepszym wyborem niż mięso, zarówno pod względem klimatycznym, jak i zdrowotnym, część konsumentów nie chce z niego rezygnować. Startup Primeval Foods postanowił wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i stworzyć niskoemisyjne mięso z laboratorium, z wykorzystaniem komórek egzotycznych zwierząt, takich jak lwy, tygrysy czy zebry.

Jak podkreśla Yilmaz Bora, partner zarządzający Ace Ventures, która jest właścicielem Primeval Foods, aby przekonać konsumentów do rezygnacji z tradycyjnego mięsa, pozyskiwanego w wyniku hodowli zwierząt, trzeba zachęcić ich do zmiany, oferując coś nietypowego.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama