Reklama

Etykiety mięsa dotyczące antybiotyków coraz częściej kłamią

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z prawdą.

Publikacja: 18.04.2022 13:33

Etykiety mięsa dotyczące antybiotyków coraz częściej kłamią

Foto: Adobe Stock

Zespół naukowców z George Washington University przeanalizował próbki moczu od blisko 700 krów hodowanych z przeznaczeniem na mięso oznaczone etykietą potwierdzającą hodowlę bez użycia antybiotyków. Badaniu poddano 33 fermy przemysłowe posiadające stosowny certyfikat.

Jak się okazało, w przypadku 42 proc. ferm przemysłowych co najmniej jeden wynik testu potwierdził obecność antybiotyków w organizmie zwierzęcia. Oznacza to, że co najmniej 15 proc. krów rzekomo wolnych od antybiotyków, w rzeczywistości je przyjmowało.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Reklama
Reklama