Weganizm może zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach American Journal of Lifestyle Medicine, dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.

Publikacja: 06.05.2022 16:29

Weganizm może zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem

Foto: Adobe Stock

Według naukowców z Physicians Committee for Responsible Medicine, diety roślinne wspierają układ odpornościowy i mogą minimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem a w przypadku zakażenia, mogą zwiększać szanse na wystąpienia lżejszego przebiegu choroby. Wnioski wyciągnięto w oparciu o dane dotyczące epidemii grypy H1N1 w 1918 roku.

„Poszukując rozwiązań dla pandemii COVID-19, wyciągnęliśmy ważne wnioski z pandemii grypy H1N1 w latach 1918–1919” — relacjonuje dr n. med. Hana Kahleova, dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarzy i autorka artykułu. „W trakcie tej pandemii najlepsze wyniki odnotowano podczas seminarium Adwentystów Dnia Siódmego, na którym zapewniono dietę roślinną składającą się ze zbóż, owoców, orzechów i warzyw”.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?