Aktualizacja: 01.07.2025 00:01 Publikacja: 06.05.2022 16:29
Foto: Adobe Stock
Według naukowców z Physicians Committee for Responsible Medicine, diety roślinne wspierają układ odpornościowy i mogą minimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem a w przypadku zakażenia, mogą zwiększać szanse na wystąpienia lżejszego przebiegu choroby. Wnioski wyciągnięto w oparciu o dane dotyczące epidemii grypy H1N1 w 1918 roku.
„Poszukując rozwiązań dla pandemii COVID-19, wyciągnęliśmy ważne wnioski z pandemii grypy H1N1 w latach 1918–1919” — relacjonuje dr n. med. Hana Kahleova, dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarzy i autorka artykułu. „W trakcie tej pandemii najlepsze wyniki odnotowano podczas seminarium Adwentystów Dnia Siódmego, na którym zapewniono dietę roślinną składającą się ze zbóż, owoców, orzechów i warzyw”.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas