Według naukowców z Physicians Committee for Responsible Medicine, diety roślinne wspierają układ odpornościowy i mogą minimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem a w przypadku zakażenia, mogą zwiększać szanse na wystąpienia lżejszego przebiegu choroby. Wnioski wyciągnięto w oparciu o dane dotyczące epidemii grypy H1N1 w 1918 roku.
„Poszukując rozwiązań dla pandemii COVID-19, wyciągnęliśmy ważne wnioski z pandemii grypy H1N1 w latach 1918–1919” — relacjonuje dr n. med. Hana Kahleova, dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarzy i autorka artykułu. „W trakcie tej pandemii najlepsze wyniki odnotowano podczas seminarium Adwentystów Dnia Siódmego, na którym zapewniono dietę roślinną składającą się ze zbóż, owoców, orzechów i warzyw”.
Czytaj więcej
Norwescy naukowcy doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych może skutkować wydłużeniem życia o co najmniej kilka lat.
Nie jest to pierwsze badanie wskazujące na dobroczynny wpływ diety wegańskiej w kontekście wspierania odporności. Inne badania porównujące sposób odżywiania z wynikami COVID-19 wykazują podobne wyniki w przypadku diet roślinnych wspierających niższe ryzyko umiarkowanych oraz ciężkich objawów COVID-19.
Jedno z badań, w którym wzięło udział niemal 600 tys. uczestników, wykazało, że osoby spożywające duże ilości owoców i warzyw miały zmniejszone ryzyko COVID-19 o dowolnym nasileniu o 9 proc. i zmniejszone ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 o 41 proc. Inne badanie z udziałem pracowników służby zdrowia, którzy często byli narażeni na COVID-19 w swojej praktyce klinicznej, wykazało, że osoby, które zadeklarowały stosowanie diety roślinnej, były o 73 proc. mniej narażone na ryzyko wystąpienia COVID-19 z objawami od umiarkowanych do ciężkich.