Reklama

Astronauci będą hodować mięso komórkowe w kosmosie

Mięso ma powstać z komórek bydlęcych w wyjątkowych warunkach mikrograwitacji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Publikacja: 18.04.2022 13:29

Astronauci będą hodować mięso komórkowe w kosmosie

Foto: Adobe Stock

W ramach projektu, będącego częścią Axiom Mission 1, trzech astronautów-amatorów spędzi osiem dni na pokładzie obserwatorium orbitalnego. Kanadyjski inwestor i filantrop Mark Pathy, amerykański przedsiębiorca Larry Connor oraz były pilot izraelskich sił powietrznych Eytan Stibbe zapłacili po 55 milionów dolarów za możliwość uczestnictwa w wyjątkowej misji NASA jako pierwsi turyści w kosmosie.

Jednym z eksperymentów naukowych, które przeprowadzą początkujący astronauci, będzie wyhodowanie mięsa z laboratorium na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Rozwój komórek bydlęcych będzie się odbywać w oparciu o technologię stosowaną przez izraelską firmę Aleph Farms, startup zajmujący się produkcją mięsa komórkowego. Kluczowy inwestor firmy oraz członek jej Rady ds. Zrównoważonego Rozwoju, aktor Leonardo di Caprio podkreśla, że „niezwykła platforma technologiczna Aleph w połączeniu z ich integracyjnym podejściem do wprowadzania systemowych zmiany w naszych systemach żywnościowych, czynią z nich lidera w tej dziedzinie”.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Rynek europejski potrzebuje lepszych regulacji
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Wiedza, która trafia w punkt. Prosto do Ciebie. Zamów już dziś!
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama