Reklama
Rozwiń
Reklama

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.

Publikacja: 12.04.2022 19:41

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

Foto: materiały prasowe

Jako weganin, dlaczego postanowiłeś skupić się na rynku mięsa komórkowego zamiast inwestować w jego roślinne zamienniki?

Jak wynika z ostatnich badań, w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii rynek jest nasycony roślinnymi alternatywami mięsa. W tym momencie inwestycja w roślinny startup lub markę stanowiłaby niepotrzebną konkurencję dla obecnych. Poza tym, jeśli chcemy wywrzeć długotrwały i znaczący wpływ, konieczne jest skupienie się na konsumentach jedzących mięso, nie na weganach – w tym tkwi sens uruchamiania firmy produkującej alternatywne białka. Weganie to osoby, które już zrezygnowały z produktów pochodzenia zwierzęcego, w związku z czym skupienie się na nich nie miałoby żadnego wpływu na zwierzęta oraz środowisko, ten wysiłek opłacałby się tylko w celu zarobienia na trendzie. Ale podkreślam, że odnoszę się jedynie do nasyconych rynków, takich jak Wielka Brytania i Stany Zjednoczone, inne rynki, takie jak Polska, nadal potrzebują wielu produktów pochodzenia roślinnego i mają na to miejsce.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Reklama
Reklama