Reklama

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może
o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad 80 proc.

Publikacja: 10.05.2022 15:00

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Foto: Bloomberg

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na świecie może przynieść ogromne korzyści dla klimatu.

„System żywnościowy jest źródłem jednej trzeciej globalnej emisji gazów cieplarnianych, a produkcja mięsa przeżuwaczy jest największym źródłem” – podkreśla główny autor badania, Florian Humpenoder. „Przy stosunkowo niewielkiej zmianie w spożyciu mięsa przeżuwaczy, emisje gazów cieplarnianych z wylesiania lasów tropikalnych można znacznie zmniejszyć” – zauważa naukowiec.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama