Reklama

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może
o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad 80 proc.

Publikacja: 10.05.2022 15:00

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Foto: Bloomberg

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na świecie może przynieść ogromne korzyści dla klimatu.

„System żywnościowy jest źródłem jednej trzeciej globalnej emisji gazów cieplarnianych, a produkcja mięsa przeżuwaczy jest największym źródłem” – podkreśla główny autor badania, Florian Humpenoder. „Przy stosunkowo niewielkiej zmianie w spożyciu mięsa przeżuwaczy, emisje gazów cieplarnianych z wylesiania lasów tropikalnych można znacznie zmniejszyć” – zauważa naukowiec.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama