Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na świecie może przynieść ogromne korzyści dla klimatu.
„System żywnościowy jest źródłem jednej trzeciej globalnej emisji gazów cieplarnianych, a produkcja mięsa przeżuwaczy jest największym źródłem” – podkreśla główny autor badania, Florian Humpenoder. „Przy stosunkowo niewielkiej zmianie w spożyciu mięsa przeżuwaczy, emisje gazów cieplarnianych z wylesiania lasów tropikalnych można znacznie zmniejszyć” – zauważa naukowiec.
W badaniu wskazano na zalety mięsa hodowanego na bazie mikrobów, obfitującego w białko
i aminokwasy, co czyni go idealnym substytutem zwykłego mięsa. Sposób produkcji mykoproteiny został opracowany w latach 80. ubiegłego wieku i uznany w 2002 roku za bezpieczną alternatywę dla mięsa przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków.
Czytaj więcej
Sytuacja suchego Gran Chaco, drugiej największej puszczy Ameryki Południowej jest dramatyczna. Las znika —bardzo dosłownie - na naszych oczach.