Reklama
Rozwiń
Reklama

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może
o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad 80 proc.

Publikacja: 10.05.2022 15:00

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Foto: Bloomberg

Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu doszli do wniosku, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na świecie może przynieść ogromne korzyści dla klimatu.

„System żywnościowy jest źródłem jednej trzeciej globalnej emisji gazów cieplarnianych, a produkcja mięsa przeżuwaczy jest największym źródłem” – podkreśla główny autor badania, Florian Humpenoder. „Przy stosunkowo niewielkiej zmianie w spożyciu mięsa przeżuwaczy, emisje gazów cieplarnianych z wylesiania lasów tropikalnych można znacznie zmniejszyć” – zauważa naukowiec.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama