Ślad środowiskowy burgera mięsnego jest ogromny – i w obliczu rozwijającego się prężnie rynku roślinnych zamienników, takich jak Impossible Meat czy Beyond Burger, upieranie się przy nim jest pozbawione sensu. Produkcja wołowiny jest wyjątkowo nieprzyjazna dla klimatu i odpowiada za 60% szkodliwego wpływu hodowli zwierząt na środowisko. Leonardo Di Caprio zachęcał niedawno na Twitterze do zastąpienia wołowiny Beyond Burgerem, przytaczając statystyki: gdyby każdy Amerykanin raz w tygodniu zamiast burgera wołowego zjadł jego roślinną wersję, dałoby to efekt równy usunięciu z dróg 12 milionów samochodów.
Czytaj też: Sondaż: chcemy walki o klimat, ale nie zrezygnujemy z mięsa
Aby wyprodukować 1 kilogram wołowiny, trzeba zużyć ponad 15 tysięcy litrów wody, na każdy gram wyprodukowanej wołowiny przypada 221 gramów emisji CO2. Wyprodukowanie mięsa do burgera o masie 200 g kosztuje więc środowisko ponad 44 kilogramy dwutlenku węgla i 3 tysiące litrów wody. To główny powód, dla którego dla obniżania emisji gazów cieplarnianych najbardziej skuteczna jest dieta wegańska – czytamy w konkluzji badania opublikowanego w 2018 roku przez „The Lancet”.
Amerykańskie zalecenia żywieniowe, publikowane co 5 lat przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej, sugerują dietę opartą na nabiale i różnych rodzajach białka. Jednak według badań opublikowanych w Nutrition Journal, ślad węglowy takiej diety jest wyższy od innych analizowanych krajów, a brano pod uwagę zarówno kraje mniej, jak i bardziej zamożne.
Zalecenia żywieniowe dla Amerykanów wiązały się ze śladem węglowym wynoszącym 3,83 ekwiwalentu CO2 dziennie. W porównaniu z dietą wegetariańską w tym samym kraju, ślad węglowy diety zawierającej mięso był dwukrotnie wyższy. Amerykańskie wytyczne zawierały ponad dwa razy więcej białka niż zalecenia dla Indii i aż sześć razy więcej nabiału niż wytyczne dla Omanu. Zgodnie z danymi Agencji Ochrony Środowiska, w 2018 roku sektor rolnictwa odpowiadał za 10% emisji gazów cieplarnianych w Stanach Zjednoczonych, z czego ogromną część generowała hodowla zwierząt.