Jakie koszty dla klimatu generuje jeden burger?

Roślinne alternatywy pozwalają na zaoszczędzenie 99% wody i 90% emisji dwutlenku węgla, związanych z produkcją mięsa.

Publikacja: 10.03.2021 11:53

Jakie koszty dla klimatu generuje jeden burger?

Foto: Fot: SK/ Unsplash

Ślad środowiskowy burgera mięsnego jest ogromny – i w obliczu rozwijającego się prężnie rynku roślinnych zamienników, takich jak Impossible Meat czy Beyond Burger, upieranie się przy nim jest pozbawione sensu. Produkcja wołowiny jest wyjątkowo nieprzyjazna dla klimatu i odpowiada za 60% szkodliwego wpływu hodowli zwierząt na środowisko. Leonardo Di Caprio zachęcał niedawno na Twitterze do zastąpienia wołowiny Beyond Burgerem, przytaczając statystyki: gdyby każdy Amerykanin raz w tygodniu zamiast burgera wołowego zjadł jego roślinną wersję, dałoby to efekt równy usunięciu z dróg 12 milionów samochodów.

Czytaj też: Sondaż: chcemy walki o klimat, ale nie zrezygnujemy z mięsa

Aby wyprodukować 1 kilogram wołowiny, trzeba zużyć ponad 15 tysięcy litrów wody, na każdy gram wyprodukowanej wołowiny przypada 221 gramów emisji CO2. Wyprodukowanie mięsa do burgera o masie 200 g kosztuje więc środowisko ponad 44 kilogramy dwutlenku węgla i 3 tysiące litrów wody. To główny powód, dla którego dla obniżania emisji gazów cieplarnianych najbardziej skuteczna jest dieta wegańska –  czytamy w konkluzji badania opublikowanego w 2018 roku przez „The Lancet”.

Amerykańskie zalecenia żywieniowe, publikowane co 5 lat przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej, sugerują dietę opartą na nabiale i różnych rodzajach białka. Jednak według badań opublikowanych w Nutrition Journal, ślad węglowy takiej diety jest wyższy od innych analizowanych krajów, a brano pod uwagę zarówno kraje mniej, jak i bardziej zamożne.

Zalecenia żywieniowe dla Amerykanów wiązały się ze śladem węglowym wynoszącym 3,83 ekwiwalentu CO2 dziennie. W porównaniu z dietą wegetariańską w tym samym kraju, ślad węglowy diety zawierającej mięso był dwukrotnie wyższy. Amerykańskie wytyczne zawierały ponad dwa razy więcej białka niż zalecenia dla Indii i aż sześć razy więcej nabiału niż wytyczne dla Omanu. Zgodnie z danymi Agencji Ochrony Środowiska, w 2018 roku sektor rolnictwa odpowiadał za 10% emisji gazów cieplarnianych w Stanach Zjednoczonych, z czego ogromną część generowała hodowla zwierząt.

Na emisjach i stracie cennych zasobów wody toksyczny wpływ produkcji mięsa się nie kończy. Hodowla bydła jest jedną z głównych przyczyn wycinania drzew w Puszczy Amazońskiej – szacuje się, że 70% wylesiania w dorzeczu Amazonki jest efektem powiększania pastwisk. Jest też powiązana z wycinką drzew pod uprawę soi, której zdecydowana większość (ok. 85%) jest przeznaczona na paszę dla zwierząt hodowlanych.

Tymczasem zlecone w 2018 roku badanie wpływu środowiskowego Beyond Burgera wykazało, że generuje o 90% mniej emisji CO2 oraz wymaga 46% mniej energii, 99% mniej wody i 93% mniej ziemi od przeciętnej wielkości burgera wołowego. Świadomi tego są nie tylko konsumenci, ale też korporacje takie jak McDonald’s czy Burger King, które coraz chętniej wprowadzają roślinne burgery, bo uwzględnianie w menu wegańskich opcji stanowi lepszy dowód na troskę o środowisko niż wycofywanie z użytku plastiku.

Ślad środowiskowy burgera mięsnego jest ogromny – i w obliczu rozwijającego się prężnie rynku roślinnych zamienników, takich jak Impossible Meat czy Beyond Burger, upieranie się przy nim jest pozbawione sensu. Produkcja wołowiny jest wyjątkowo nieprzyjazna dla klimatu i odpowiada za 60% szkodliwego wpływu hodowli zwierząt na środowisko. Leonardo Di Caprio zachęcał niedawno na Twitterze do zastąpienia wołowiny Beyond Burgerem, przytaczając statystyki: gdyby każdy Amerykanin raz w tygodniu zamiast burgera wołowego zjadł jego roślinną wersję, dałoby to efekt równy usunięciu z dróg 12 milionów samochodów.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał Promocyjny
Eksperckie rozmowy na szczycie i mocne słowa Rzecznika MŚP na śniadaniu prasowym – TOGETAIR 2024 trwa!
Ekotrendy
Sondaż: Polacy chcą płacić więcej, by ratować klimat, ale stawiają jeden warunek
Ekotrendy
Wielkopolska nie chce węgla. Pierwsze polskie województwo w globalnej koalicji
Ekotrendy
Ranking najbardziej ekologicznych krajów Europy. Polska daleko od czołówki
Ekotrendy
Ekologiczne technologie wkraczają do polskiego ciepłownictwa. Czy zmienią tę branżę?
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?