Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakiego odkrycia dokonano pod lodem Oceanu Arktycznego?
- W jaki sposób bakterie wpływają na morski łańcuch pokarmowy Arktyki?
- Dlaczego zwiększenie ilości glonów może mieć pozytywne znaczenie dla środowiska?
- Jakie skutki mogą mieć nowe odkrycia w kontekście prognozowania zmian klimatycznych?
Najnowsza analiza dotycząca wód Oceanu Arktycznego to m.in. efekt pracy naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii. W badaniu wzięli także udział specjaliści ze Szwecji, Niemiec, Francji i Wielkiej Brytanii. Publikacja ukazała się w czasopiśmie „Communications Earth & Environment”.
Odkrycie w Oceanie Arktycznym. To
Dotychczasowe badania tego obszaru skupione były m.in. na tempie topnienia lodu i potencjalnym wpływie tego zjawiska na klimat. W najnowszym badaniu wody i pokrywę lodową Arktyki przebadano z innej perspektywy. W ramach analizy pobrano próbki i wykonano pomiary w 13 miejscach, zlokalizowanych w centralnej części Oceanu Arktycznego. Próbki wody pobierano m.in. na północ od Svalbardu i w rejonie północno-wschodniej Grenlandii.
Wzdłuż linii topniejącego lodu (a także pod lodem) odkryto bakterie, które przekształcają azot w „pożywkę dla glonów”. W tym procesie azot rozpuszczony w wodzie morskiej (N2) jest przekształcany w amon. Ten z kolei wspiera dalszy wzrost bakterii, odżywiając przy tym glony i dalej napędzając rozwój łańcucha pokarmowego.
Czytaj więcej
Ekstremalne zjawiska pogodowe – od rekordowych temperatur po gwałtowne huragany czy pożary – zacz...