Reklama

Raport ONZ: miliard ton żywności rocznie ląduje na śmietniku

Gdyby marnotrawienie żywności było krajem, pod względem emisji wyprzedzałyby go tylko Stany Zjednoczone i Chiny.

Publikacja: 05.03.2021 16:56

Raport ONZ: miliard ton żywności rocznie ląduje na śmietniku

Foto: Fot: ja ma/ Unsplash

Marnowanie żywności to problem dotykający zarówno bogate, jak i biedne państwa. Według nowego raportu ONZ marnujemy rocznie niemal miliard ton żywności na całym świecie. Średnio na każdą osobę przypada 74 kg wyrzucanych produktów spożywczych rocznie. Dane te są szczególnie kontrowersyjne z uwagi na fakt, że około 690 milionów ludzi na świecie jest niedożywionych.

Nie jest to jednak jedyny aspekt, na który warto zwrócić uwagę. Wyrzucając jedzenie, marnujemy też zasoby finansowe i środki poświęcone na jego produkcję. Marnotrawienie i straty żywności są przyczyną około 10% emisji powodujących kryzys klimatyczny, a intensywne rolnictwo jest główną przyczyną kryzysu różnorodności biologicznej i globalnego zanieczyszczenia. Aspekt klimatyczny problemu marnowania żywności jest wyjątkowo niedoceniany, tymczasem gdyby marnotrawienie żywności było krajem, pod względem emisji gazów cieplarnianych zajęłoby trzecie miejsce, tuż po Stanach Zjednoczonych i Chinach.

Czytaj też: Bitcoin zużywa tyle energii co Argentyna. Chiny zakazują kopania w Mongolii Wewnętrznej 

Według ekspertów, aby skutecznie walczyć z tym zjawiskiem, potrzebne są nie tylko działania systemowe, ale też większa świadomość konsumencka i wykorzystywanie produktów kupowanych w taki sposób, aby maksymalnie ograniczyć ich wyrzucanie. Wskazują, że w czasie lockdownu w Wielkiej Brytanii ilość wyrzucanego jedzenia zmniejszyła się mniej więcej o 1/5, co miało związek z faktem, że więcej osób przygotowywało posiłki w domu.

„Ograniczenie marnotrawienia żywności ograniczyłoby emisje gazów cieplarnianych, spowolniłoby niszczenie przyrody poprzez przekształcanie gruntów i zanieczyszczenie, zwiększyłoby dostępność żywności, a tym samym zmniejszyło głód i zaoszczędziło pieniądze w czasie globalnej recesji” – powiedział Inger Andersen, szef Programu Środowiskowego ONZ (UNEP), który opublikował raport. „Firmy, rządy i obywatele na całym świecie muszą wykonać swoją część”.

Raport powstał w celu wspierania globalnych wysiłków zmierzających do osiągnięcia celu ONZ w zakresie zrównoważonego rozwoju, jakim jest zmniejszenie marnotrawienia żywności o połowę do 2030 roku.

Reklama
Reklama

W Polsce co sekundę do kosza trafiają 153 kilogramy żywności, aż 60% wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – jak wynika z przeprowadzonego pod koniec ubiegłego roku badania PROM. Rocznie w Polsce marnujemy 4,8 mln ton żywności.

Ekotrendy
Biznes wcale nie ucieka od odpowiedzialności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Ekotrendy
Producenci żywności: ROP to monopol i nowy podatek
Ekotrendy
System kaucyjny ruszył, nadchodzą zmiany
Ekotrendy
Zielona rewolucja w odpadach
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Materiał Partnera
Miliardy wyrzucane na śmietnik. Polska traci fortunę przez nieszczelny system, a rozwiązanie leży na stole
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama