20 producentów mięsa generuje 932 mln ton CO2

Produkcja mięsa generuje ogromne ilości gazów cieplarnianych, alarmuje „Meat Atlas”. Emisje 20 firm przewyższają Wielką Brytanię, Francję czy Niemcy.

Publikacja: 09.09.2021 12:45

20 producentów mięsa generuje 932 mln ton CO2

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z corocznego raportu opracowanego przez niemiecką organizację pozarządową Heinrich-Boll-Stiftung i Friends of the Earth Europe, 20 producentów mięsa odpowiada za 932 mln ton emisji ekwiwalentu CO2.

Jak wynika z raportu, produkcja odzwierzęca jest hojnie wspierana przez liczne instytucje finansowe. W latach 2015-2020 globalni producenci mięsa i nabiału otrzymali ponad 478 mld dolarów wsparcia od 2,5 tysiąca firm inwestycyjnych, banków i funduszy emerytalnych, z których większość ma siedzibę w Ameryce Północnej lub Europie. Biorąc pod uwagę skalę dofinansowania, autorzy raportu szacują, że do 2029 roku produkcja mięsa może wzrosnąć o kolejne 40 mln ton.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej