Wrocław: Powstała pierwsza w Polsce miejska farma akwaponiczna

W ramach polsko-norweskiego projektu we Wrocławiu powstała pierwsza farma akwaponiczna w naszym kraju. Łączyć będzie ona uprawę roślin jadalnych z hodowlą zwierząt wodnych. Na czym dokładnie polega i jakie są jej zalety?

Publikacja: 22.03.2023 10:15

Wrocław: Powstała pierwsza w Polsce miejska farma akwaponiczna

Foto: AdobeStock

Akwaponika to system technologiczny łączący hodowlę zwierząt wodnych z uprawą roślin jadalnych. Na czym polega? Działanie jest dość proste – zwierzęta dają roślinom nawóz, a rośliny czyszczą wodę zwierzętom. W ramach tego rodzaju projektów nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani innych substancji agrochemicznych.

W porównaniu z rolnictwem tradycyjnym, gospodarstwa akwaponiczne są w pełni zautomatyzowane i pozwalają zaoszczędzić do 95 proc. wody. Z powodu zmniejszania się zasobów wody, zwiększenia światowej populacji oraz rosnącego zapotrzebowania na żywność, akwaponika staje się więc w produkcji żywności coraz bardziej istotna. 

Wśród innych zalet akwaponiki wymienia się także produkcję czystej żywności bogatej w wartości odżywcze, uprawę przez cały rok bez względu na warunki atmosferyczne, zmniejszenie obszaru potrzebnego do uprawy roślin w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego, redukcję odpadów trafiających do środowiska oraz retencję i zagospodarowanie wód opadowych z zielonego dachu.

Niewątpliwą zaletą jest jednak również to, że tego rodzaju systemy budować można w dowolnym miejscu. Na przykład w środku miast.

Rolą farmy akwaponicznej w centrum miasta jest zapewnienie świeżej żywności przeznaczonej dla lokalnych mieszkańców. Dzięki hodowli oraz uprawie w pobliżu, skrócony jest także łańcuch dostaw, a co za tym idzie – ograniczony jest ślad węglowy.

Czytaj więcej

Wielowymiarowe znaczenie zieleni miejskiej

Pierwsza miejska farma akwaponiczna w Polsce

Jak czytamy na stronie projektu, wrocławska farma akwaponiczna powstała w ramach polsko-norweskiego projektu USAGE, którego celem było stworzenie wielofunkcyjnej przestrzeni ekologicznej hodowli zwierząt i roślin, uwzględniającej oszczędność wody w dwóch miastach: we Wrocławiu oraz w Oslo. Otwarcie AquaFarmy w stolicy Dolnego Śląska odbyło się we wtorek 21 marca. Miejska farma akwaponiczna powstała przy ulicy Na Grobli 14, tuż obok Centrum Edukacji Ekologicznej „Hydropolis”.

Zarówno farma wrocławska, jak i ta w Oslo, mają być miejscem spotkań wśród zieleni – będą się w nich odbywać zajęcia edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W przyszłości ma ona również zapewniać lokalnym mieszkańcom świeżą żywność.

Pomysłodawcy projektu podkreślają, że to dopiero projekt pilotażowy, dzięki któremu będzie można sprawdzić, czy w przyszłości z pomysłu będą mogły korzystać małe i średnie przedsiębiorstwa.

– Chcemy, aby nasza farma akwaponiczna była przestrzenią do rozmów i dyskusji na temat nowoczesnych metod produkcji żywności, nowego spojrzenia na urbanistykę w aspekcie zmian klimatycznych i zagrożeń współczesnego świata – czytamy na stronie internetowej projektu.

Co będzie hodowane na AquaFarmie?

Na terenie farmy uprawa roślin łączona jest z hodowlą, sprawdzane są warunki dla ryb, raków i innych skorupiaków.

– Nie stosujemy sztucznych nawozów! Dlatego nasza żywność jest naturalna, ma wysokie walory smakowe i odżywcze. W zależności od potrzeb chcemy uprawiać różne rośliny, takie jak burak liściowy lub rukiew wodna – cały czas prowadzimy doświadczenia, aby ich liczba systematycznie rosła – piszą inicjatorzy AquaFarmy.

Akwaponika to system technologiczny łączący hodowlę zwierząt wodnych z uprawą roślin jadalnych. Na czym polega? Działanie jest dość proste – zwierzęta dają roślinom nawóz, a rośliny czyszczą wodę zwierzętom. W ramach tego rodzaju projektów nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani innych substancji agrochemicznych.

W porównaniu z rolnictwem tradycyjnym, gospodarstwa akwaponiczne są w pełni zautomatyzowane i pozwalają zaoszczędzić do 95 proc. wody. Z powodu zmniejszania się zasobów wody, zwiększenia światowej populacji oraz rosnącego zapotrzebowania na żywność, akwaponika staje się więc w produkcji żywności coraz bardziej istotna. 

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Klimat i ludzie
Noblistka z ekonomii: opodatkujmy 3000 osób. Sposób na walkę ze zmianami klimatu
Klimat i ludzie
Seniorki pozwały władze za brak walki ze zmianami klimatu. Jest wyrok sądu
Klimat i ludzie
Niszczymy Półwysep Helski. Raport NIK: „Niedopuszczalna ingerencja w środowisko”
Klimat i ludzie
Ten rok może być przełomowy dla klimatu. Zdecydują o tym mieszkańcy 4 krajów
Klimat i ludzie
Szef ExxonMobil o zmianach klimatu: winni są konsumenci, nie chcą płacić więcej
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?