Mleko roślinne nie jest drogie – to krowie jest zbyt tanie

Okazuje się, że ceny roślinnych substytutów mleka z soi, owsa czy migdałów, mają słusznie wyższą cenę – wynika z badania przeprowadzonego przez firmę Mintec.

Publikacja: 16.02.2021 16:30

Mleko roślinne nie jest drogie – to krowie jest zbyt tanie

Foto: Charlotte May /Pexels

Pod lupę analityków trafiło mleko krowie oraz roślinne i jak się okazało mleko pochodzenia roślinnego jest droższe ze względu na procesy produkcyjne, jakość opakowania oraz potrzebę ciągłych innowacji i marketingu w tym segmencie. Z kolei cena mleka odzwierzęcego jest – według badania – zdecydowanie za niska w stosunku do kosztów, co sprawia, że trudniej jest inwestować m.in. w nowoczesne badania czy wprowadzać konieczne innowacje.

Czytaj też: Sondaż: chcemy walki o klimat, ale nie zrezygnujemy z mięsa
Pozostało jeszcze 81% artykułu

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Ekotrendy
Niezrealizowane proklimatyczne obietnice
Ekotrendy
ESG coraz mocniej wkracza do biznesowego świata
Ekotrendy
Rząd nie słucha naukowców
Ekotrendy
Cyrkularność w erze cybernetycznej
Materiał Partnera
2024: intensywny rok dla PreZero
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10