Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Na południu Europy coraz trudniej uprawiać brzoskwinie czy morele, ale kraje regionu wyrastają na liderów w eksporcie owoców, których uprawa była tam do tej pory niemożliwa.

Publikacja: 26.07.2021 15:24

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Foto: Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Jedną z konsekwencji ocieplającej się planety jest zmiana terenów, na których możliwe są uprawy poszczególnych gatunków roślin. Europa stopniowo staje się producentem egzotycznych owoców, które do niedawna sprowadzano z tropikalnych i subtropikalnych krajów Azji i Ameryki Południowej.

Czytaj też: Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Obecnie Włochy zajmują drugie miejsce na świecie pod względem produkcji kiwi, które wywodzi się z Chin, a na Sycylii rośnie awokado, pochodzące z Meksyku. Idealny mikroklimat dla owoców tropikalnych we Włoszech stanowi  najbardziej wysunięty na południe region Sycylii, a następnie Apulia i Kalabria na południu oraz środkowe Lacjum. Z uwagi na klimat bardzo zbliżony do Afryki i temperatury wyższe w stosunku do reszty Włoch, na Sycylii ponad 500 hektarów jest obecnie przeznaczonych pod uprawy owoców tropikalnych, znajdują się tu nawet eksperymentalne plantacje kawy i czekolady.

W południowej Hiszpanii rośnie dziś liczi, pochodzące z Chin, karambola wywodząca się z Indonezji i Malezji oraz banany, rosnące zwykle w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii.

Jednocześnie rosnąca temperatura na świecie utrudnia uprawę tych owoców w krajach ich pochodzenia. Zmianami klimatycznymi i nawracającą suszą jest dotknięte np. Chile, w których w ciągu ostatnich 10 lat obszar w regionie Valparaiso przeznaczony pod uprawę owoców zmniejszył się o 3,5%. W 2008 roku pod uprawy awokado w Valparaiso przeznaczonych było 22 008 hektarów, natomiast w roku ubiegłym jedynie 20 318, czyli o 7,7% mniej. Chile w ciągu ostatnich kilku lat straciło wysoką pozycję pod względem globalnego eksportu awokado – wcześniej znajdowało się na drugim miejscu, obecnie zostało wyparte przez Holandię, Peru i Hiszpanię i zajmuje miejsce piąte.

Zgodnie z raportem Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) z 2019 roku, zmieniające się wzorce pogodowe wywarły negatywny wpływ na przetwórstwo owoców i warzyw w Europie, znacząco obniżając plony. Z kolei raport opublikowany przez Europejską Agencję Środowiska (EEA) prognozuje, że zmiany klimatyczne mogą do 2050 roku obniżyć wartość europejskiego rolnictwa o 16% z powodu nasilenia susz i większych opadów.

Konsekwencje zmian klimatycznych, takie jak burze i grady w 2019 roku kosztowały Grecję 20% upraw brzoskwini i moreli, a późne przymrozki  w innych rejonach Europy spowodowały stratę niemal 40% upraw malin i śliwek.

Jedną z konsekwencji ocieplającej się planety jest zmiana terenów, na których możliwe są uprawy poszczególnych gatunków roślin. Europa stopniowo staje się producentem egzotycznych owoców, które do niedawna sprowadzano z tropikalnych i subtropikalnych krajów Azji i Ameryki Południowej.

Czytaj też: Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi
Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Planeta
Od łożysk ciężarnych kobiet po chmury wokół Fuji. Jest już obecny wszędzie
Planeta
Bez bilionowych inwestycji nie uda się ograniczyć ocieplania Ziemi
Planeta
Rekordowo niski poziom lodu w regionie Antarktydy. A zaczyna się lato
Planeta
Niewielka wyspa zbiera na ochronę przyrody. Oferuje "kawałki" oceanu za 640 zł
Materiał Promocyjny
SSC/GBS Leadership Program 2023
Planeta
Trwający wrzesień może być najcieplejszym w historii pomiarów w Polsce
Planeta
Kryzys klimatyczny zwiększył siłę śródziemnomorskiej burzy Daniel