Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Na południu Europy coraz trudniej uprawiać brzoskwinie czy morele, ale kraje regionu wyrastają na liderów w eksporcie owoców, których uprawa była tam do tej pory niemożliwa.

Publikacja: 26.07.2021 15:24

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Foto: Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Jedną z konsekwencji ocieplającej się planety jest zmiana terenów, na których możliwe są uprawy poszczególnych gatunków roślin. Europa stopniowo staje się producentem egzotycznych owoców, które do niedawna sprowadzano z tropikalnych i subtropikalnych krajów Azji i Ameryki Południowej.

Czytaj też: Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi
Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Planeta
Nowa linia podziału w Europie dotyczy zmian klimatu. Eksperci biją na alarm
Planeta
Za nami najgorętszy marzec w historii pomiarów w Europie. Nowe dane ekspertów
Planeta
Czy Wenecja pójdzie pod wodę w erze zmian klimatu? Nowe prognozy naukowców
Planeta
„Klimatyczny bicz” uderza w największe miasta na świecie. Niepokojący raport
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Planeta
Efekt „brudnego lustra” przyspiesza zmiany klimatyczne. Nowe zagrożenie