Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Na południu Europy coraz trudniej uprawiać brzoskwinie czy morele, ale kraje regionu wyrastają na liderów w eksporcie owoców, których uprawa była tam do tej pory niemożliwa.

Publikacja: 26.07.2021 15:24

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Foto: Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Jedną z konsekwencji ocieplającej się planety jest zmiana terenów, na których możliwe są uprawy poszczególnych gatunków roślin. Europa stopniowo staje się producentem egzotycznych owoców, które do niedawna sprowadzano z tropikalnych i subtropikalnych krajów Azji i Ameryki Południowej.

Czytaj też: Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi
Pozostało jeszcze 85% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Planeta
Nadchodzi klimatyczna „nowa normalność”. Eksperci o fali upałów, susz i pożarów
Planeta
Rekordowe upały na Grenlandii. Lądolód topnieje szybciej niż kiedykolwiek
Planeta
Świat się zbroi na potęgę. To zła wiadomość dla klimatu
Planeta
Nowy typ dezinformacji klimatycznej. „Potrzebujemy gotowych rozwiązań”
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Planeta
Nowe ostrzeżenie przed falami rekordowych upałów. „Jesteśmy blisko granicy”