Reklama

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Na południu Europy coraz trudniej uprawiać brzoskwinie czy morele, ale kraje regionu wyrastają na liderów w eksporcie owoców, których uprawa była tam do tej pory niemożliwa.

Publikacja: 26.07.2021 15:24

Kiwi i awokado z Włoch: tak klimat zmienia uprawy owoców

Foto: Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Jedną z konsekwencji ocieplającej się planety jest zmiana terenów, na których możliwe są uprawy poszczególnych gatunków roślin. Europa stopniowo staje się producentem egzotycznych owoców, które do niedawna sprowadzano z tropikalnych i subtropikalnych krajów Azji i Ameryki Południowej.

Czytaj też: Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi
Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Planeta
Fale upałów coraz bardziej niebezpieczne. Nie umiemy żyć w „gorącym” świecie
Planeta
Arktyka topnieje wolniej niż zakładano. Eksperci: nie ma powodów do optymizmu
Planeta
Rekordowe „tropikalne noce” w Europie. Eksperci: Nie jesteśmy przygotowani
Planeta
W Polsce deszcz, w Europie upał. Za nami trzeci najcieplejszy lipiec w historii
Planeta
Pory roku zanikają. Naukowcy proponują nowy podział. „Sezon śmieci” zamiast zimy
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama