Produkcja mięsa, nabiału i ryżu napędza zmiany klimatu

Najnowsze badanie wykazuje, jak ogromny wpływ na wzrost globalnej temperatury mają emisje gazów cieplarnianych generowane przez produkcję żywności.

Publikacja: 08.03.2023 13:14

Produkcja mięsa, nabiału i ryżu napędza zmiany klimatu

Foto: AdobeStock

Według nowego badania opublikowanego na łamach czasopisma Nature Climate Change, jeśli emisje gazów cieplarnianych pochodzące z produkcji żywności nie ulegną redukcji, nie uda się osiągnąć celów klimatycznych wynikających z Porozumienia Paryskiego. Od czasów przedindustrialnych planeta ociepliła się już o 1°C, a jak wynika z badania, utrzymanie obecnego poziomu emisji doprowadzi do dalszego wzrostu o co najmniej 0,7°C do końca wieku.

W 75 proc. wpływa na to produkcja żywności, będącej znaczącym źródłem metanu, czyli przede wszystkim mięsa, nabiału oraz ryżu. Zdaniem autorów badania, prognozowane ocieplenie się klimatu można jednak ograniczyć nawet o 55 proc. Aby to zrealizować, konieczna jest poprawa obecnych praktyk produkcji żywności, przyjęcie diety opartej na roślinach oraz ograniczenie marnowania żywności.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Emisje
Raport: Połowa globalnych emisji CO2 to zasługa 36 firm. Na liście potentaci
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”