Aktualizacja: 26.04.2025 08:55 Publikacja: 03.01.2025 04:05
Naukowcy podkreślają, że muchy są jednymi z najważniejszych, po pszczołach, zapylaczy na świecie.
Foto: Anne Nygård Unsplash
W badaniu, które opublikowane zostało w czasopiśmie „Journal of Melittology” międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem ekspertów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii przyjrzał się tolerancji cieplnej różnych gatunków pszczół i much w tropikalnych oraz subtropikalnych regionach Ameryk. Odkrycia badaczy wskazują, że rosnące temperatury stanowią zdecydowanie większe zagrożenie dla tych drugich owadów. Nie jest to dobra wiadomość, bo choć muchy nierzadko mogą wydawać się nam irytujące, to odgrywają bardzo istotną rolę.
W ostatniej dekadzie populacja wilków w Europie wzrosła o 58 procent – wynika z nowego raportu. Mimo że gatunek...
Towarzyszące ludziom psy nierzadko mają negatywny wpływ na dziko żyjące zwierzęta, ekosystemy oraz klimat – wyni...
Makrela atlantycka – przez lata powszechnie dostępna i postrzegana za przyjazną środowisku alternatywę dla popul...
Kolonie pszczół miodnych w Stanach Zjednoczonych mogą doświadczyć w tym roku bezprecedensowych strat – alarmują...
Szerszenie azjatyckie żywią się wieloma europejskimi gatunkami owadów i z tego powodu stanowią zagrożenie dla ek...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas