Wysoki poziom włókna szklanego w owocach morza. Szczególnie narażone dwa gatunki

Przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów w Brighton i Portsmouth badanie, które opublikowane zostało na łamach czasopisma naukowego „Journal of Hazardous Materials”, ujawnia, że w ostrygach i małżach znaleziono niepokojąco wysokie poziomy włókna szklanego. „To stanowi zagrożenie nie tylko dla środowiska, ale i dla zdrowia człowieka" – grzmią eksperci.

Publikacja: 05.07.2024 15:53

Połów ostryg w Korei Południowej.

Połów ostryg w Korei Południowej.

Foto: SeongJoon Cho: Bloomberg Finance LP

To pierwszy przypadek wykrycia cząstek włókna szklanego lub tworzywa sztucznego wzmocnionego tym materiałem w łańcuchu pokarmowym. „Budzi to poważne obawy dotyczące środowiska i zdrowia” – zaznaczają eksperci. Jak dodają, włókno szklane, które szeroko stosowane jest w produkcji łodzi, rozpada się i zanieczyszcza wody przybrzeżne.

W małżach i ostrygach znaleziono cząstki włókna szklanego. „Rozległe skażenie”

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Zwierzęta
Niespodziewana katastrofa. W jaki sposób 24 króliki podbiły cały kontynent?
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Zwierzęta
Odkrycie w Puszczy Białowieskiej. Tego ptaka nie widziano w Polsce ponad 60 lat
Zwierzęta
Norwegia szuka 27 tys. łososi, które uciekły z farmy. Na razie złapano 29 ryb
Zwierzęta
Krytyczny raport o organizacji WWF. Chodzi o polowania na niedźwiedzie polarne
Zwierzęta
Ocieplenie klimatu na świecie sprzyja szczurom? Wyniki nowego badania
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”