Reklama

Wysoki poziom włókna szklanego w owocach morza. Szczególnie narażone dwa gatunki

Przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów w Brighton i Portsmouth badanie, które opublikowane zostało na łamach czasopisma naukowego „Journal of Hazardous Materials”, ujawnia, że w ostrygach i małżach znaleziono niepokojąco wysokie poziomy włókna szklanego. „To stanowi zagrożenie nie tylko dla środowiska, ale i dla zdrowia człowieka" – grzmią eksperci.

Publikacja: 05.07.2024 15:53

Połów ostryg w Korei Południowej.

Połów ostryg w Korei Południowej.

Foto: SeongJoon Cho: Bloomberg Finance LP

To pierwszy przypadek wykrycia cząstek włókna szklanego lub tworzywa sztucznego wzmocnionego tym materiałem w łańcuchu pokarmowym. „Budzi to poważne obawy dotyczące środowiska i zdrowia” – zaznaczają eksperci. Jak dodają, włókno szklane, które szeroko stosowane jest w produkcji łodzi, rozpada się i zanieczyszcza wody przybrzeżne.

W małżach i ostrygach znaleziono cząstki włókna szklanego. „Rozległe skażenie”

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zwierzęta
Temu gatunkowi zmiany klimatu są obojętne. Wiewiórki pod lupą badaczy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Zwierzęta
Ptaki coraz częściej cierpią na bezsenność. To wina wielkich metropolii
Zwierzęta
Ptaki wędrowne przylatują do Europy zbyt wcześnie. To efekt upalnego lata
Zwierzęta
Producenci żywności muszą ujawniać, czy zwierzęta cierpiały. Nowy rodzaj etykiet
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zwierzęta
Odstrzał niedźwiedzi na Podkarpaciu. Ekspert: Ta decyzja to zamach na przyrodę
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama