Wysoki poziom włókna szklanego w owocach morza. Szczególnie narażone dwa gatunki

Przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów w Brighton i Portsmouth badanie, które opublikowane zostało na łamach czasopisma naukowego „Journal of Hazardous Materials”, ujawnia, że w ostrygach i małżach znaleziono niepokojąco wysokie poziomy włókna szklanego. „To stanowi zagrożenie nie tylko dla środowiska, ale i dla zdrowia człowieka" – grzmią eksperci.

Publikacja: 05.07.2024 15:53

Połów ostryg w Korei Południowej.

Połów ostryg w Korei Południowej.

Foto: SeongJoon Cho: Bloomberg Finance LP

To pierwszy przypadek wykrycia cząstek włókna szklanego lub tworzywa sztucznego wzmocnionego tym materiałem w łańcuchu pokarmowym. „Budzi to poważne obawy dotyczące środowiska i zdrowia” – zaznaczają eksperci. Jak dodają, włókno szklane, które szeroko stosowane jest w produkcji łodzi, rozpada się i zanieczyszcza wody przybrzeżne.

W małżach i ostrygach znaleziono cząstki włókna szklanego. „Rozległe skażenie”

Pozostało 92% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zwierzęta
Dziesiątki martwych fok nad Bałtykiem. Co się stało zwierzętom?
Zwierzęta
Jeż europejski na „czerwonej liście”. Eksperci alarmują: to gatunek zagrożony
Zwierzęta
Narodziny czworaczków we wrocławskim zoo. „Sukces na światową skalę”
Zwierzęta
Szerszeń azjatycki coraz bliżej Polski. Na Słowacji odkryto pierwsze gniazdo
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zwierzęta
Dziki łosoś w Norwegii wyginie? Mogą go zastąpić ryby hybrydowe