Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Przed 2050 rokiem odsetek produktów importowanych do Unii Europejskiej, które będą podatne na susze, może zdaniem naukowców wzrosnąć o 30%.

Publikacja: 17.06.2021 11:07

Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Foto: Pablo Merchán Montes

Według opublikowanego na łamach „Nature Communications” badania, niemal połowa produktów importowanych do Unii Europejskiej jest zagrożona wystąpieniem suszy, co może poważnie zakłócić dostawy kawy i czekolady. Do 2050 roku główni dostawcy tych produktów do Unii, czyli m.in. Brazylia, Indonezja, Turcja i Indie, będą się mierzyć z problemami w zakresie upraw z uwagi na wzrost temperatur, spowodowany postępującymi zmianami klimatycznymi.

W ciągu ostatnich 25 lat jedynie 7% produktów importowanych było zagrożonych wystąpieniem suszy, ale zdaniem naukowców ta liczba może w ciągu kolejnych 25 lat wzrosnąć o 30%, nawet zakładając redukcje emisji dwutlenku węgla. Z kolei ponad 44% produktów rolnych importowanych do Unii stanie się wysoce podatne na suszę do 2050 roku w scenariuszu średniej emisji, w którym globalne temperatury wzrosną o około 3-4 °C do końca wieku.

Szczególny problem może stanowić hodowla zwierząt, w której zużywana jest zdecydowana większość upraw soi na świecie. Kraje unijne produkują jej jedynie 0,9 mln ton, importując nawet 35 mln. Tymczasem jest to również produkt zagrożony suszą, co może wkrótce poważnie ograniczyć jego dostawy, a tym samym zmusić przemysł mięsny i mleczarski do ograniczenia produkcji.

Warto odnotować, że analiza naukowców dotyczyła jedynie wystąpienia suszy, nie wzięto natomiast pod uwagę szeregu innych czynników klimatycznych, takich jak np. powódź, czy związany z nią wzrost występowania liczby szkodników, które mogą dodatkowo pogorszyć sytuację.

Ertug Ercin z R2Water Research and Consultancy oraz Vrije University w Holandii, który kierował badaniem, uważa, że jego wynik udowadnia, że zmiany klimatyczne nie są zjawiskiem lokalnym i w jakimś stopniu dotkną wszystkich. „Badanie pokazuje, w jaki sposób jesteśmy połączeni globalnie poprzez handel i jak katastrofy klimatyczne poza naszymi granicami mogą bezpośrednio wpłynąć na nasze życie i mogą być naprawdę istotne dla naszego społeczeństwa i gospodarki. Nie możemy już tego ignorować” – mówi Ercin.

Raport Worldwide Fund for Nature ostrzegał, że do 2080 r. w Etiopii – ojczyzny ziarna arabiki, z którego wytwarza się większość kawy na świecie, uprawy mają ulec zmniejszeniu nawet o 80%.

Według opublikowanego na łamach „Nature Communications” badania, niemal połowa produktów importowanych do Unii Europejskiej jest zagrożona wystąpieniem suszy, co może poważnie zakłócić dostawy kawy i czekolady. Do 2050 roku główni dostawcy tych produktów do Unii, czyli m.in. Brazylia, Indonezja, Turcja i Indie, będą się mierzyć z problemami w zakresie upraw z uwagi na wzrost temperatur, spowodowany postępującymi zmianami klimatycznymi.

W ciągu ostatnich 25 lat jedynie 7% produktów importowanych było zagrożonych wystąpieniem suszy, ale zdaniem naukowców ta liczba może w ciągu kolejnych 25 lat wzrosnąć o 30%, nawet zakładając redukcje emisji dwutlenku węgla. Z kolei ponad 44% produktów rolnych importowanych do Unii stanie się wysoce podatne na suszę do 2050 roku w scenariuszu średniej emisji, w którym globalne temperatury wzrosną o około 3-4 °C do końca wieku.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Planeta
Nowe dane na temat jakości powietrza na świecie. „Błędne koło zmian klimatycznych”
Planeta
Rekordowo gorące lato: naukowcy potwierdzają. Złe prognozy na resztę roku
Planeta
Nowy satelita NASA już na orbicie. Przełom w pomiarze stężenia gazów cieplarnianych
Planeta
Raport: naukowcy o sierpniowej ulewie w Warszawie. „Ryzyko wzrosło o 30 procent”
Planeta
Eksperci: cel klimatyczny jest już nierealny. Pora na pesymistyczne scenariusze