Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Przed 2050 rokiem odsetek produktów importowanych do Unii Europejskiej, które będą podatne na susze, może zdaniem naukowców wzrosnąć o 30%.

Publikacja: 17.06.2021 11:07

Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Foto: Pablo Merchán Montes

Według opublikowanego na łamach „Nature Communications” badania, niemal połowa produktów importowanych do Unii Europejskiej jest zagrożona wystąpieniem suszy, co może poważnie zakłócić dostawy kawy i czekolady. Do 2050 roku główni dostawcy tych produktów do Unii, czyli m.in. Brazylia, Indonezja, Turcja i Indie, będą się mierzyć z problemami w zakresie upraw z uwagi na wzrost temperatur, spowodowany postępującymi zmianami klimatycznymi.

W ciągu ostatnich 25 lat jedynie 7% produktów importowanych było zagrożonych wystąpieniem suszy, ale zdaniem naukowców ta liczba może w ciągu kolejnych 25 lat wzrosnąć o 30%, nawet zakładając redukcje emisji dwutlenku węgla. Z kolei ponad 44% produktów rolnych importowanych do Unii stanie się wysoce podatne na suszę do 2050 roku w scenariuszu średniej emisji, w którym globalne temperatury wzrosną o około 3-4 °C do końca wieku.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Planeta
„Klimatyczny bicz” uderza w największe miasta na świecie. Niepokojący raport
Planeta
Efekt „brudnego lustra” przyspiesza zmiany klimatyczne. Nowe zagrożenie
Planeta
Zmiany klimatu stwarzają zagrożenie dla satelitów. Nowe wyniki badań
Planeta
Upada nadzieja klimatologów. Czeka nas rok z rekordowymi upałami?
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Planeta
Warstwa ochronna Ziemi się regeneruje. Przełomowe badania dotyczące Antarktydy
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń