Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Przed 2050 rokiem odsetek produktów importowanych do Unii Europejskiej, które będą podatne na susze, może zdaniem naukowców wzrosnąć o 30%.

Publikacja: 17.06.2021 11:07

Coraz większe susze pozbawią nas kawy, czekolady i soi

Foto: Pablo Merchán Montes

Według opublikowanego na łamach „Nature Communications” badania, niemal połowa produktów importowanych do Unii Europejskiej jest zagrożona wystąpieniem suszy, co może poważnie zakłócić dostawy kawy i czekolady. Do 2050 roku główni dostawcy tych produktów do Unii, czyli m.in. Brazylia, Indonezja, Turcja i Indie, będą się mierzyć z problemami w zakresie upraw z uwagi na wzrost temperatur, spowodowany postępującymi zmianami klimatycznymi.

W ciągu ostatnich 25 lat jedynie 7% produktów importowanych było zagrożonych wystąpieniem suszy, ale zdaniem naukowców ta liczba może w ciągu kolejnych 25 lat wzrosnąć o 30%, nawet zakładając redukcje emisji dwutlenku węgla. Z kolei ponad 44% produktów rolnych importowanych do Unii stanie się wysoce podatne na suszę do 2050 roku w scenariuszu średniej emisji, w którym globalne temperatury wzrosną o około 3-4 °C do końca wieku.

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Planeta
Grenlandia: obiekt marzeń Donalda Trumpa i ofiara zmian klimatycznych
Planeta
Metan z Nord Streamu zatruł wody Bałtyku. Dotarł nawet do Zatoki Gdańskiej
Planeta
Gospodarz szczytu klimatycznego stawia na ropę naftową. Chce stać się potentatem
Planeta
Europejscy producenci wina odczuli skutki zmian klimatu. Potentaci liczą straty
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Planeta
Rok 2024 był najcieplejszy w historii pomiarów. Są oficjalne dane
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego