Aktualizacja: 22.05.2025 14:29 Publikacja: 17.06.2021 11:07
Foto: Pablo Merchán Montes
Według opublikowanego na łamach „Nature Communications” badania, niemal połowa produktów importowanych do Unii Europejskiej jest zagrożona wystąpieniem suszy, co może poważnie zakłócić dostawy kawy i czekolady. Do 2050 roku główni dostawcy tych produktów do Unii, czyli m.in. Brazylia, Indonezja, Turcja i Indie, będą się mierzyć z problemami w zakresie upraw z uwagi na wzrost temperatur, spowodowany postępującymi zmianami klimatycznymi.
W ciągu ostatnich 25 lat jedynie 7% produktów importowanych było zagrożonych wystąpieniem suszy, ale zdaniem naukowców ta liczba może w ciągu kolejnych 25 lat wzrosnąć o 30%, nawet zakładając redukcje emisji dwutlenku węgla. Z kolei ponad 44% produktów rolnych importowanych do Unii stanie się wysoce podatne na suszę do 2050 roku w scenariuszu średniej emisji, w którym globalne temperatury wzrosną o około 3-4 °C do końca wieku.
Rok 2025 może się okazać jeszcze cieplejszy niż rekordowo upalny rok ubiegły. Niemal na pewno temperatury przebi...
Ponad połowa dzieci urodzonych w 2020 r. doświadczy w życiu serii „bezprecedensowych fal upałów” – i to nawet, j...
W przeddzień swoich 99. urodzin ceniony brytyjski biolog sir David Attenborough zaprezentował film, który sam ok...
Wielka Brytania sfinansuje serię eksperymenty, które objąć mają swoim zasięgiem cały świat – od Arktyki po Wielk...
Tegoroczny Dzień Długu Ekologicznego dla Polski przypada na 3 maja. Choć majówka to czas odpoczynku i zabawy, wa...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas