Partnerzy

Pomagamy stabilizować rynek energii

Zwiększamy stabilność dostaw energii dzięki aktywności naszych klientów – mówi Jacek Misiejuk, prezes Enel X Polska.

Zbigniew Karaczun: „Powódź to tylko jedno z zagrożeń, które nad nami wiszą”

Powódź stulecia miała miejsce w 1997 roku, tymczasem już po niecałych 30 latach mamy kolejną. Obawiam się, że następna czeka już za rogiem. Klimat nie zmienia się liniowo – wzrost temperatury o ponad 1,5-2 stopni Celsjusza to ogromna zmiana, która bardzo negatywnie wpłynie na stabilność systemu klimatycznego – mówi Zbigniew Karaczun, profesor warszawskiej SGGW i ekspert Koalicji Klimatycznej, z którym rozmawia Aleksandra Bełdowicz.

O szansach rozwoju technologii wodorowych w Szczecinie i regionie

Co Pomorze Zachodnie jest w stanie zaoferować w obszarze transformacji energetycznej? Czy Szczecin może pochwalić się prężną współpracą nauki z przemysłem? O tych perspektywach rozmawiamy z prof. dr. hab. inż.Rafałem Rakoczym- Dziekanem Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

„Część sukcesu już jest”: ekspert z WWF Polska o szczycie klimatycznym w Dubaju

Częściowy sukces w postaci powołania nowego Funduszu ds. szkód i strat – już osiągnięto. Nadal pozostają jednak sporne kwestie – mówi w rozmowie z „Rzeczpospolitą” Marcin Kowalczyk, starszy specjalista ds. polityki klimatycznej, Fundacji WWF Polska, obecny na Szczycie Klimatycznym COP28 w Dubaju.

Andrzej Modzelewski, E.ON Polska: W energetyce kierować się ekonomią

Węgiel w Polsce kończy się w sensie ekonomicznym. Niech wygra ta technologia – atom czy OZE – która jest w stanie szybciej się spłacić i w warunkach mniejszego obciążenia dla społeczeństwa, mówi Andrzej Modzelewski, prezes E.ON Polska.

Grzegorz Poznański: Trzeba pamiętać, że Rosja jest i będzie nad Bałtykiem

Morze Bałtyckie można nazywać wewnętrznym morze NATO tylko w pewnym uproszczeniu, patrząc nań jedynie z militarnego punktu widzenia. Natomiast analizując szeroko i długofalowo, choćby z punktu widzenia środowiska naturalnego, trzeba pamiętać, że Rosja jest i będzie nad Bałtykiem - mówi Grzegorz Poznański, dyrektor generalny Stałego Sekretariatu Rady Państw Morza Bałtyckiego.

Prezes PepsiCo na Europę: Klienci nie pójdą na kompromis

Nie wykorzystujemy polskiego rynku jedynie do sprzedaży, eksportujemy znaczną część wyrobów – mówi Silviu Popovici, prezes PepsiCo na Europę.

Damian Absalon: Zbieranie wody deszczowej bardzo korzystne

Mała retencja polega na tym, że staramy się zatrzymać wodę jak najbliżej jej źródła. Woda wtedy nie płynie dalej a cały system wodny zachowuje się spokojnie - mówi prof. Damian Absalon Przewodniczący Państwowej Rady Gospodarki Wodnej, członek rady naukowej koalicji "Dbamy o wodę".

Krzeszewska: Śmieci to nie problem, lecz cenny surowiec, który trzeba wykorzystać

Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom możemy ograniczyć niemal do zera ilość odpadów, których nie można poddać recyklingowi – mówi Magdalena Krzeszewska, COO PreZero w Polsce, firmy zajmującej się gospodarką odpadami.

Piotr Nieznański, WWF: Skażenie z Odry prawdopodobnie trafiło już do Bałtyku

Ja tutaj widzę zawalenie tych spraw na całej linii, tak jakby państwo przestało na moment działać, nie wiem, może sparaliżowane strachem, obawami przed komunikowaniem się ze społeczeństwem czy być może w związku ze zbliżającymi się wyborami – uważa Piotr Nieznański, Doradca Zarządu ds. Środowiskowych Fundacji WWF Polska.

Michał Kępowicz: Ochrona zdrowia nie zadziała bez ochrony środowiska

Czym „zdrowszy”, bardziej przyjazny środowisku jest szpital, tym my jesteśmy zdrowsi jako społeczeństwo – mówi Michał Kępowicz, dyrektor ds. Relacji Strategicznych i Market Access, Philips Healthcare CEE, członek zarządu Philips Polska.

Wygnański: Musimy sobie uświadomić, że energia jest bronią

Demokracje oparte o emocje z czasem okazują się kruche – mówi Jakub Wygnański z Fundacji Stocznia i podkreśla, że walka z ubóstwem energetycznym wymaga udziału społeczeństwa.

Wciąż mamy szansę ograniczyć ocieplenie do 1,5°C, ale jest trudniej

Nie możemy pozwolić na dalsze opóźnienia redukcji emisji – mówi Virginia Vilariño, główna autorka 4. rozdziału raportu III Grupy Roboczej IPCC.

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.