Partnerzy

Krzeszewska: Śmieci to nie problem, lecz cenny surowiec, który trzeba wykorzystać

Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom możemy ograniczyć niemal do zera ilość odpadów, których nie można poddać recyklingowi – mówi Magdalena Krzeszewska, COO PreZero w Polsce, firmy zajmującej się gospodarką odpadami.

Piotr Nieznański, WWF: Skażenie z Odry prawdopodobnie trafiło już do Bałtyku

Ja tutaj widzę zawalenie tych spraw na całej linii, tak jakby państwo przestało na moment działać, nie wiem, może sparaliżowane strachem, obawami przed komunikowaniem się ze społeczeństwem czy być może w związku ze zbliżającymi się wyborami – uważa Piotr Nieznański, Doradca Zarządu ds. Środowiskowych Fundacji WWF Polska.

Michał Kępowicz: Ochrona zdrowia nie zadziała bez ochrony środowiska

Czym „zdrowszy”, bardziej przyjazny środowisku jest szpital, tym my jesteśmy zdrowsi jako społeczeństwo – mówi Michał Kępowicz, dyrektor ds. Relacji Strategicznych i Market Access, Philips Healthcare CEE, członek zarządu Philips Polska.

Wygnański: Musimy sobie uświadomić, że energia jest bronią

Demokracje oparte o emocje z czasem okazują się kruche – mówi Jakub Wygnański z Fundacji Stocznia i podkreśla, że walka z ubóstwem energetycznym wymaga udziału społeczeństwa.

Wciąż mamy szansę ograniczyć ocieplenie do 1,5°C, ale jest trudniej

Nie możemy pozwolić na dalsze opóźnienia redukcji emisji – mówi Virginia Vilariño, główna autorka 4. rozdziału raportu III Grupy Roboczej IPCC.

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.

Ile drzew potrzeba, aby zredukować ślad węglowy 70 tys. domów?

Rozmowa z Henrykiem Kwapiszem o publikacji Saint-Gobain „Ślad węglowy domu jednorodzinnego pod lupą”.