Jestem w Białowieży, śniegu w lesie nie ma nigdzie, temperatura wynosi 4 stopnie Celsjusza. To zdecydowanie za ciepło jak na tę porę roku i lokalizację – m...
Powódź stulecia miała miejsce w 1997 roku, tymczasem już po niecałych 30 latach mamy kolejną. Obawiam się, że następna czeka już za rogiem. Klimat nie zmie...
Co Pomorze Zachodnie jest w stanie zaoferować w obszarze transformacji energetycznej? Czy Szczecin może pochwalić się prężną współpracą nauki z przemysłem?...
Częściowy sukces w postaci powołania nowego Funduszu ds. szkód i strat – już osiągnięto. Nadal pozostają jednak sporne kwestie – mówi w rozmowie z „Rzeczpo...
Węgiel w Polsce kończy się w sensie ekonomicznym. Niech wygra ta technologia – atom czy OZE – która jest w stanie szybciej się spłacić i w warunkach mniejs...
Morze Bałtyckie można nazywać wewnętrznym morze NATO tylko w pewnym uproszczeniu, patrząc nań jedynie z militarnego punktu widzenia. Natomiast analizując s...
Mała retencja polega na tym, że staramy się zatrzymać wodę jak najbliżej jej źródła. Woda wtedy nie płynie dalej a cały system wodny zachowuje się spokojni...
Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom możemy ograniczyć niemal do zera ilość odpadów, których nie można poddać recyklingowi – mówi Magdalena Krzeszewska, COO Pr...
Ja tutaj widzę zawalenie tych spraw na całej linii, tak jakby państwo przestało na moment działać, nie wiem, może sparaliżowane strachem, obawami przed kom...
Czym „zdrowszy”, bardziej przyjazny środowisku jest szpital, tym my jesteśmy zdrowsi jako społeczeństwo – mówi Michał Kępowicz, dyrektor ds. Relacji Strate...
Demokracje oparte o emocje z czasem okazują się kruche – mówi Jakub Wygnański z Fundacji Stocznia i podkreśla, że walka z ubóstwem energetycznym wymaga udz...
To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.