Dlaczego nie mamy w Polsce zimy? Ekspert z PAN: „Jak najbardziej, czas się bać”

Jestem w Białowieży, śniegu w lesie nie ma nigdzie, temperatura wynosi 4 stopnie Celsjusza. To zdecydowanie za ciepło jak na tę porę roku i lokalizację – m...

Pomagamy stabilizować rynek energii

Zwiększamy stabilność dostaw energii dzięki aktywności naszych klientów – mówi Jacek Misiejuk, prezes Enel X Polska.

Zbigniew Karaczun: „Powódź to tylko jedno z zagrożeń, które nad nami wiszą”

Powódź stulecia miała miejsce w 1997 roku, tymczasem już po niecałych 30 latach mamy kolejną. Obawiam się, że następna czeka już za rogiem. Klimat nie zmie...

O szansach rozwoju technologii wodorowych w Szczecinie i regionie

Co Pomorze Zachodnie jest w stanie zaoferować w obszarze transformacji energetycznej? Czy Szczecin może pochwalić się prężną współpracą nauki z przemysłem?...

„Część sukcesu już jest”: ekspert z WWF Polska o szczycie klimatycznym w Dubaju

Częściowy sukces w postaci powołania nowego Funduszu ds. szkód i strat – już osiągnięto. Nadal pozostają jednak sporne kwestie – mówi w rozmowie z „Rzeczpo...

Andrzej Modzelewski, E.ON Polska: W energetyce kierować się ekonomią

Węgiel w Polsce kończy się w sensie ekonomicznym. Niech wygra ta technologia – atom czy OZE – która jest w stanie szybciej się spłacić i w warunkach mniejs...

Grzegorz Poznański: Trzeba pamiętać, że Rosja jest i będzie nad Bałtykiem

Morze Bałtyckie można nazywać wewnętrznym morze NATO tylko w pewnym uproszczeniu, patrząc nań jedynie z militarnego punktu widzenia. Natomiast analizując s...

Prezes PepsiCo na Europę: Klienci nie pójdą na kompromis

Nie wykorzystujemy polskiego rynku jedynie do sprzedaży, eksportujemy znaczną część wyrobów – mówi Silviu Popovici, prezes PepsiCo na Europę.

Damian Absalon: Zbieranie wody deszczowej bardzo korzystne

Mała retencja polega na tym, że staramy się zatrzymać wodę jak najbliżej jej źródła. Woda wtedy nie płynie dalej a cały system wodny zachowuje się spokojni...

Krzeszewska: Śmieci to nie problem, lecz cenny surowiec, który trzeba wykorzystać

Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom możemy ograniczyć niemal do zera ilość odpadów, których nie można poddać recyklingowi – mówi Magdalena Krzeszewska, COO Pr...

Piotr Nieznański, WWF: Skażenie z Odry prawdopodobnie trafiło już do Bałtyku

Ja tutaj widzę zawalenie tych spraw na całej linii, tak jakby państwo przestało na moment działać, nie wiem, może sparaliżowane strachem, obawami przed kom...

Michał Kępowicz: Ochrona zdrowia nie zadziała bez ochrony środowiska

Czym „zdrowszy”, bardziej przyjazny środowisku jest szpital, tym my jesteśmy zdrowsi jako społeczeństwo – mówi Michał Kępowicz, dyrektor ds. Relacji Strate...

Wygnański: Musimy sobie uświadomić, że energia jest bronią

Demokracje oparte o emocje z czasem okazują się kruche – mówi Jakub Wygnański z Fundacji Stocznia i podkreśla, że walka z ubóstwem energetycznym wymaga udz...

Wciąż mamy szansę ograniczyć ocieplenie do 1,5°C, ale jest trudniej

Nie możemy pozwolić na dalsze opóźnienia redukcji emisji – mówi Virginia Vilariño, główna autorka 4. rozdziału raportu III Grupy Roboczej IPCC.

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.