Reklama

Żywność z powietrza można produkować nawet na pustyni

Prace nad „najbardziej zrównoważoną żywnością na świecie” mają swoje korzenie jeszcze w latach 60., jednak dopiero teraz możliwości technologiczne i coraz większy udział energii ze źródeł odnawialnych w przemyśle otworzyły drogę do jej pozyskiwania.

Publikacja: 21.05.2021 10:33

Żywność z powietrza można produkować nawet na pustyni

Foto: Fot: Solar Foods

Fiński startup Solar Foods pracuje właśnie nad stworzeniem „najbardziej zrównoważonej żywności na świecie”, a do jej powstania wykorzystuje wodór. Elektrolizer do produkcji wodoru jest zasilany energią odnawialną, słoneczną lub wiatrową. Można więc uznać, że jest to żywność „z powietrza”.

Proszek białkowy o nazwie Solein jest wytwarzany poprzez karmienie drobnoustrojów zanurzonych w cieczy z małymi bąbelkami wodoru i dwutlenku węgla, które są ekstrahowane z powietrza przy użyciu energii odnawialnej. Następnie sfermentowana mieszanka jest suszona aby uzyskać neutralny smakowo proszek, który można następnie aromatyzować i dodawać do posiłków, co pozwala dostarczyć składniki odżywcze przy znikomym śladzie węglowym.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zielone technologie
Rusza nowa odsłona programu Czyste Powietrze: Jak zmienią się zasady?
Zielone technologie
Drogo i nieefektywnie: krytyczny raport na temat technologii wychwytywania CO2
Zielone technologie
Spadek sprzedaży pomp ciepła. Za mało wsparcia dla inwestycji
Zielone technologie
Sieć Badawcza Łukasiewicz i Grupa Azoty nawiązują współpracę. „Ogromny atut”
Zielone technologie
Zazielenianie branży chemicznej. Nowe produkty dla rozwiązania starych problemów
Reklama
Reklama