Żywność z powietrza można produkować nawet na pustyni

Prace nad „najbardziej zrównoważoną żywnością na świecie” mają swoje korzenie jeszcze w latach 60., jednak dopiero teraz możliwości technologiczne i coraz większy udział energii ze źródeł odnawialnych w przemyśle otworzyły drogę do jej pozyskiwania.

Publikacja: 21.05.2021 10:33

Żywność z powietrza można produkować nawet na pustyni

Foto: Fot: Solar Foods

Fiński startup Solar Foods pracuje właśnie nad stworzeniem „najbardziej zrównoważonej żywności na świecie”, a do jej powstania wykorzystuje wodór. Elektrolizer do produkcji wodoru jest zasilany energią odnawialną, słoneczną lub wiatrową. Można więc uznać, że jest to żywność „z powietrza”.

Proszek białkowy o nazwie Solein jest wytwarzany poprzez karmienie drobnoustrojów zanurzonych w cieczy z małymi bąbelkami wodoru i dwutlenku węgla, które są ekstrahowane z powietrza przy użyciu energii odnawialnej. Następnie sfermentowana mieszanka jest suszona aby uzyskać neutralny smakowo proszek, który można następnie aromatyzować i dodawać do posiłków, co pozwala dostarczyć składniki odżywcze przy znikomym śladzie węglowym.

Czytaj też: 150 kg na sekundę: jak Polacy marnują żywność 

Jak twierdzi jeden z założycieli Solar Foods, Sami Holmström, taka forma produkcji białka była rozważana przez NASA już w latach 60., ale dopiero obecny rozwój technologii i dostępność energii odnawialnej umożliwił zaawansowaną pracę nad nią.

Solein składa się w 65-70% z białka, 10-15% z błonnika pokarmowego, 4-8% z tłuszczu i 4-5% z minerałów, a zawarte w nim witaminy pochodzą ze związków organicznych, co wpisuje się w koncepcję zrównoważonego rozwoju, zachowaną w całym procesie produkcji.

Produkcja żywności, biorąc pod uwagę cały łańcuch, odpowiada za 26% globalnych antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych a samo rolnictwo zajmuje około jednej trzeciej całkowitej powierzchni lądowej świata, jest przyczyną 80% globalnego wylesiania i odpowiada za prawie 70% zużycia wody. Ambicją Solar Foods było stworzenie żywności, do produkcji której nie trzeba będzie wykorzystywać wielu zasobów i która będzie możliwie najbardziej przyjazna dla środowiska. Udało się – produkcja 1 kg Soleiny wymaga jedynie dziesięciu litrów wody, podczas gdy produkcja 1 kg śruty sojowej wymaga niemal 2500, a 1 kg wołowiny aż 15500 litrów wody.

Jak twierdzą założyciele Solar Foods, produkcja Solein może się odbywać w najmniej nawet korzystnych warunkach środowiskowych, również na pustyni, gdzie energia słoneczna może zasilać elektrolizery do wytwarzania niezbędnego w procesie produkcji wodoru.

Petri Tervasmäki, szef działu Rozwoju Bioprocesów w Solar Foods, szacuje, że do 2023 roku pierwsza fabryka żywności solarnej będzie dostarczać od 4 do 40 milionów posiłków rocznie. Wtedy też Solar Foods planuje globalną premierę Solein.

Fiński startup Solar Foods pracuje właśnie nad stworzeniem „najbardziej zrównoważonej żywności na świecie”, a do jej powstania wykorzystuje wodór. Elektrolizer do produkcji wodoru jest zasilany energią odnawialną, słoneczną lub wiatrową. Można więc uznać, że jest to żywność „z powietrza”.

Proszek białkowy o nazwie Solein jest wytwarzany poprzez karmienie drobnoustrojów zanurzonych w cieczy z małymi bąbelkami wodoru i dwutlenku węgla, które są ekstrahowane z powietrza przy użyciu energii odnawialnej. Następnie sfermentowana mieszanka jest suszona aby uzyskać neutralny smakowo proszek, który można następnie aromatyzować i dodawać do posiłków, co pozwala dostarczyć składniki odżywcze przy znikomym śladzie węglowym.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zielone technologie
Zazielenianie branży chemicznej. Nowe produkty dla rozwiązania starych problemów
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Zielone technologie
Inwestowanie w przyszłość: innowacyjne technologie kluczem do osiągnięcia celów środowiskowych
Zielone technologie
Naprawa samolotu podczas lotu
Zielone technologie
Kolos na pustyni. Dubaj pokazał, jak może wyglądać przyszłość produkcji żywności
Zielone technologie
Spalarnie mają swoje miejsce na rynku