Aktualizacja: 01.07.2025 07:43 Publikacja: 21.05.2021 10:33
Foto: Fot: Solar Foods
Fiński startup Solar Foods pracuje właśnie nad stworzeniem „najbardziej zrównoważonej żywności na świecie”, a do jej powstania wykorzystuje wodór. Elektrolizer do produkcji wodoru jest zasilany energią odnawialną, słoneczną lub wiatrową. Można więc uznać, że jest to żywność „z powietrza”.
Proszek białkowy o nazwie Solein jest wytwarzany poprzez karmienie drobnoustrojów zanurzonych w cieczy z małymi bąbelkami wodoru i dwutlenku węgla, które są ekstrahowane z powietrza przy użyciu energii odnawialnej. Następnie sfermentowana mieszanka jest suszona aby uzyskać neutralny smakowo proszek, który można następnie aromatyzować i dodawać do posiłków, co pozwala dostarczyć składniki odżywcze przy znikomym śladzie węglowym.
Nowa edycja programu Czyste Powietrze ma zwiększyć jego efektywność i transparentność. „Zapewniamy, że stanie si...
Nowa analiza Instytutu Ekonomiki Energetycznej i Analizy Finansowej (IEEFA) ostrzega przed nadmiernym poleganiem...
Choć z każdym rokiem w Europie liczba zainstalowanych pomp ciepła powinna rosnąć, ostatnie miesiące przyniosły d...
Transformacja energetyczna, Gospodarka o Obiegu Zamkniętym oraz dekarbonizacja przemysłu – to główne zagadnienia...
Dekarbonizacja przemysłu chemicznego już się zaczęła. By osiągnąć na tym polu efekty, potrzeba jak najwięcej inn...
Rozpoczynająca się transfromacja energetyczna odbędzie się gigantycznym kosztem, za to korzyści z niej będą dla...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas