Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 14.10.2025 06:33 Publikacja: 21.05.2021 10:33
Foto: Fot: Solar Foods
Fiński startup Solar Foods pracuje właśnie nad stworzeniem „najbardziej zrównoważonej żywności na świecie”, a do jej powstania wykorzystuje wodór. Elektrolizer do produkcji wodoru jest zasilany energią odnawialną, słoneczną lub wiatrową. Można więc uznać, że jest to żywność „z powietrza”.
Proszek białkowy o nazwie Solein jest wytwarzany poprzez karmienie drobnoustrojów zanurzonych w cieczy z małymi bąbelkami wodoru i dwutlenku węgla, które są ekstrahowane z powietrza przy użyciu energii odnawialnej. Następnie sfermentowana mieszanka jest suszona aby uzyskać neutralny smakowo proszek, który można następnie aromatyzować i dodawać do posiłków, co pozwala dostarczyć składniki odżywcze przy znikomym śladzie węglowym.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Nowa edycja programu Czyste Powietrze ma zwiększyć jego efektywność i transparentność. „Zapewniamy, że stanie si...
Nowa analiza Instytutu Ekonomiki Energetycznej i Analizy Finansowej (IEEFA) ostrzega przed nadmiernym poleganiem...
Choć z każdym rokiem w Europie liczba zainstalowanych pomp ciepła powinna rosnąć, ostatnie miesiące przyniosły d...
Transformacja energetyczna, Gospodarka o Obiegu Zamkniętym oraz dekarbonizacja przemysłu – to główne zagadnienia...
Dekarbonizacja przemysłu chemicznego już się zaczęła. By osiągnąć na tym polu efekty, potrzeba jak najwięcej inn...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas