Aktualizacja: 18.05.2025 17:46 Publikacja: 11.07.2022 13:33
Foto: Adobe Stock
Jak wynika z raportu, każda inwestycja w alternatywy dla produktów mięsnych przyczyniała się do redukcji emisji gazów cieplarnianych 3 razy bardziej niż inwestycje w technologię „zielonego” cementu, 7 razy bardziej niż ekologiczne budynki i 11 razy bardziej niż samochody bezemisyjne.
Szacuje się, że emisje gazów cieplarnianych generowane przez łańcuch wartości żywności stanowią 25 proc. globalnych emisji. Zdaniem naukowców, przejście na białka alternatywne może być najbardziej efektywnym finansowo sposobem na walkę z kryzysem klimatycznym.
36 największych gigantów paliwowych na świecie – w tym Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell oraz liczne p...
Nowe dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny potwierdzają, że za zdecydowaną większość emisji gazów ci...
Emisje z turystyki powinny spadać, tymczasem – cały czas rosną. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Na...
Kontynuacja obecnej polityki doprowadzi do katastrofy klimatycznej – przekonują autorzy nowego raportu Programu...
W 2023 roku emisje gazów cieplarnianych spadły o ponad 8 proc. – wskazuje nowy raport Komisji Europejskiej dotyc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas