Reklama

Mięso i nabiał trują coraz bardziej

Według Instytutu Polityki Rolnej i Handlowej, 20 koncernów mięsnych i mleczarskich w Europie generuje większe emisje CO2 niż Holandia czy Dania.

Publikacja: 14.12.2021 13:30

Mięso i nabiał trują coraz bardziej

Foto: Adobe Stock

Raport Instytutu Polityki Rolnej i Handlowej (IATP) wykazał, że emisje gazów cieplarnianych największych europejskich firm mięsnych i mleczarskich wciąż rosną. Według badania, większość z nich nie deklaruje żadnych celów klimatycznych, a część tych, które takie plany ogłaszają, ogranicza się do greenwashingu.

Badanie objęło 35 największych firm produkujących wołowinę, wieprzowinę, drób oraz nabiał i mających siedzibę w Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Przeanalizowano ich możliwe plany klimatyczne oraz emisje ich łańcuchów dostaw, zwłaszcza hodowlę, która stanowi główne źródło gazów cieplarnianych.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Emisje
Najbogatsi ludzie na świecie pod lupą. Raport na temat emisji CO2
Emisje
Klimatyczna dezinformacja Kremla. Europa redukuje emisje, Putin planuje wzrost
Emisje
Eksperci: Porozumienie paryskie przynosi efekty. Czy to zatrzyma zmiany klimatu?
Emisje
Globalne zużycie węgla osiągnęło w 2024 roku rekordowy poziom. „Ponury obraz”
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Emisje
Zła wiadomość dla astmatyków: Inhalatory szkodzą środowisku. Nowe badanie
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama