Reklama

Mięso i nabiał trują coraz bardziej

Według Instytutu Polityki Rolnej i Handlowej, 20 koncernów mięsnych i mleczarskich w Europie generuje większe emisje CO2 niż Holandia czy Dania.

Publikacja: 14.12.2021 13:30

Mięso i nabiał trują coraz bardziej

Foto: Adobe Stock

Raport Instytutu Polityki Rolnej i Handlowej (IATP) wykazał, że emisje gazów cieplarnianych największych europejskich firm mięsnych i mleczarskich wciąż rosną. Według badania, większość z nich nie deklaruje żadnych celów klimatycznych, a część tych, które takie plany ogłaszają, ogranicza się do greenwashingu.

Badanie objęło 35 największych firm produkujących wołowinę, wieprzowinę, drób oraz nabiał i mających siedzibę w Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Przeanalizowano ich możliwe plany klimatyczne oraz emisje ich łańcuchów dostaw, zwłaszcza hodowlę, która stanowi główne źródło gazów cieplarnianych.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Emisje
Rekordowy wzrost CO2 w atmosferze. Trzy wskaźniki, które niepokoją ekspertów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Emisje
Polityka klimatyczna legła w gruzach. Świat 10 lat po Porozumieniach paryskich
Emisje
Największy truciciel na świecie – i lider zielonej transformacji. Paradoks Chin
Emisje
Upały w Europie „zawdzięczamy” gigantom paliwowym. Na liście firmy z Polski
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Emisje
Xi Jinping rzuca wyzwanie Trumpowi. Nowa deklaracja w sprawie redukcji emisji
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama