Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Branża winiarska stoi przed wyzwaniami związanymi z ociepleniem klimatu i jego wpływem na uprawę winorośli. Musi też znaleźć rozwiązania, by ograniczyć własny wpływ na klimat – a ten w największym stopniu uzależniony jest od produkcji butelek.

Publikacja: 14.06.2021 12:04

Te butelki mogą zmniejszyć ślad węglowy produkcji wina o 90%

Foto: klimat.rp.pl

W przemyśle winiarskim największe źródło emisji CO2 stanowi produkcja butelek, na drugim miejscu znajduje się ich transport do winnicy w celu napełnienia, a następnie dystrybucja wina na świecie. W ramach przeciwdziałania postępującym zmianom klimatycznym, firma winiarska Gotham Project postanowiła zredukować emisje oraz ilość odpadów poprzez wprowadzenie butelek do wina wielokrotnego użytku. Firma szacuje, że każda z ich butelek może zostać wykorzystana co najmniej 10 razy, co może zmniejszyć ślad węglowy wina nawet o 90%.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Ekotrendy
Bogactwo zielonych pomysłów
Ekotrendy
Dobre rozwiązania IT to podstawa sukcesu systemu kaucyjnego
Ekotrendy
System kaucyjny - nowe zasady dla producentów, sieci sklepów i konsumentów
Materiał Promocyjny
Zmiany na rynku napojów. PepsiCo wyznacza trendy
Materiał Promocyjny
Wypełniacze z kartonu? Sprawdź, co zrobić ze zużytymi kartonami
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku