Reklama
Rozwiń

Przyszłość browarnictwa: piwo o smaku kryzysu klimatycznego

Amerykański browar przygotował piwo z chwastów, słodu wędzonego i zbóż odpornych na suszę. Koszmarny smak ma przypominać o wyzwaniach, które stoją przed branżą w najbliższych latach.

Publikacja: 20.04.2021 13:08

Przyszłość browarnictwa: piwo o smaku kryzysu klimatycznego

Foto: Julianna Arjes/ Unsplash

Z okazji Dnia Ziemi, obchodzonego 22 kwietnia, browar New Belgium Brewing z siedzibą w Kolorado postanowił stworzyć piwo, które smakuje jak… kryzys klimatyczny. Przesłaniem producenta było uświadomienie odbiorcom, że zaniedbując środowisko, szkodzimy sobie – w końcu będziemy zmuszeni wypić to piwo, którego sobie nawarzyliśmy, a wszystko wskazuje na to, że nie będzie nam smakować.

Torched Earth Ale stworzono z „mniej niż idealnych składników, które byłyby dostępne i niedrogie dla piwowarów w zniszczonej przez klimat przyszłości, bez agresywnych działań zmierzających do zmierzenia się z kryzysem klimatycznym”, jak informuje browar.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Ekotrendy
Roboty pomogą zrównoważyć branżę budowlaną
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Ekotrendy
Konferencja Środowiskowa 2025: recykling, ROP, gospodarka cyrkularna
Ekotrendy
Liderzy odpowiedzialnego zarządzania są coraz mocniejsi
Ekotrendy
Być start-upem pozytywnego wpływu
Ekotrendy
ESG po polsku: czy zrównoważona transformacja trwa?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama