Z tego artykułu się dowiesz:
- Jak zmiany klimatu wpływają na wartość odżywczą żywności?
- Jakie odkrycia przyniosły najnowsze badania naukowe dotyczące składu roślin?
- W jaki sposób rosnące stężenie CO₂ w atmosferze wpływa na składniki odżywcze roślin?
- Jak zmienia się wartość odżywcza kluczowych upraw rolniczych pod wpływem dwutlenku węgla?
- Jak zróżnicowane są reakcje różnych roślin na podwyższony poziom CO₂?
- Co sugerują naukowcy w kontekście przyszłego bezpieczeństwa żywnościowego?
Zespół ekspertów – kierowany przez dr Sterre ter Haar z Uniwersytetu w Lejdzie – opracował nową metodę badawczą, która umożliwiła porównanie wyników wielu badań poświęconych reakcji roślin na zwiększone stężenie dwutlenku węgla.
Wyniki badań – nawet dla naukowców – były dość zaskakujące – wskazują one bowiem, że choć plony rosną wraz ze wzrostem poziomu CO₂ w atmosferze, to jednocześnie spada ich wartość odżywcza. Zaobserwowano m.in. wyraźny spadek zawartości cynku oraz wzrost poziomu ołowiu w roślinach.
„Przekonanie się, jak dramatyczne były niektóre zmiany w składzie odżywczym i jak różniły się one między poszczególnymi roślinami, było dużym zaskoczeniem” – mówi Sterre ter Haar w rozmowie z brytyjskim dziennikiem „The Guardian”. „Obserwujemy całkowitą zmianę składu naszej żywności. To rodzi pytanie, czy powinniśmy w jakiś sposób dostosować naszą dietę albo sposób uprawy i produkcji żywności” – dodaje.
Czytaj więcej
San Francisco wypowiada wojnę największym producentom żywności w USA. Władze miasta twierdzą, że...