Giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego mają problem. Emisja CO2 w górę

Nowy raport sieci FAIRR skupiającej inwestorów z branży mięsnej i mleczarskiej, pokazuje, że mimo deklarowania ambitnych celów klimatycznych, najwięksi producenci mięsa i nabiału na świecie coraz bardziej zanieczyszczają środowisko.

Publikacja: 15.11.2023 13:40

Hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Foto: Austin Santaniello Unsplash

Szacuje się, że hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. Redukcja emisji tego sektora jest kluczowa, aby móc osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim. Jednak mimo że producenci mięsa i nabiału chętnie deklarują troskę o klimat i przekonują o wdrażaniu przyjaznych dla środowiska praktyk, okazuje się, że zamiast ograniczać emisje gazów cieplarnianych, generują ich coraz więcej.

Przemysł mięsny i mleczarski: emisje CO2 rosną

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Emisje
Raport: Połowa globalnych emisji CO2 to zasługa 36 firm. Na liście potentaci
Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”