Giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego mają problem. Emisja CO2 w górę

Nowy raport sieci FAIRR skupiającej inwestorów z branży mięsnej i mleczarskiej, pokazuje, że mimo deklarowania ambitnych celów klimatycznych, najwięksi producenci mięsa i nabiału na świecie coraz bardziej zanieczyszczają środowisko.

Publikacja: 15.11.2023 13:40

Hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Foto: Austin Santaniello Unsplash

Szacuje się, że hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. Redukcja emisji tego sektora jest kluczowa, aby móc osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim. Jednak mimo że producenci mięsa i nabiału chętnie deklarują troskę o klimat i przekonują o wdrażaniu przyjaznych dla środowiska praktyk, okazuje się, że zamiast ograniczać emisje gazów cieplarnianych, generują ich coraz więcej.

Przemysł mięsny i mleczarski: emisje CO2 rosną

Pozostało jeszcze 81% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”
Emisje
„Zagrożenie dla ludzi i Ziemi”. Raport o wpływie miliarderów na środowisko