Giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego mają problem. Emisja CO2 w górę

Nowy raport sieci FAIRR skupiającej inwestorów z branży mięsnej i mleczarskiej, pokazuje, że mimo deklarowania ambitnych celów klimatycznych, najwięksi producenci mięsa i nabiału na świecie coraz bardziej zanieczyszczają środowisko.

Publikacja: 15.11.2023 13:40

Hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych.

Foto: Austin Santaniello Unsplash

Szacuje się, że hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. Redukcja emisji tego sektora jest kluczowa, aby móc osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim. Jednak mimo że producenci mięsa i nabiału chętnie deklarują troskę o klimat i przekonują o wdrażaniu przyjaznych dla środowiska praktyk, okazuje się, że zamiast ograniczać emisje gazów cieplarnianych, generują ich coraz więcej.

Przemysł mięsny i mleczarski: emisje CO2 rosną

Najnowsza analiza sieci inwestorów FAIRR ujawniła, że 20 producentów mięsa i nabiału, reprezentujących największy kapitał w branży, w ciągu ostatniego roku zwiększyło swoje emisje łącznie o 3,28 proc. Wśród nich znaleźli się m.in. dostawcy mięsa i nabiału do sieci Walmart czy McDonald’s.

Czytaj więcej

„Mobilne płuca” staną w polskich miastach. Pokażą, jakim powietrzem oddychamy

Autorzy raportu zauważają, że choć niektóre z firm odnotowały w ubiegłym roku niższe emisje (np. Danone i WH Group), to wzrost emisji pozostałych producentów był zauważalnie większy. Więcej emisji w latach 2022-2023 odnotował m.in. Hormel Foods w Stanach Zjednoczonych i New Hope Liuhe w Chinach.

Okazuje się jednak, że zwiększyła się również przejrzystość w zakresie ujawniania emisji z zakresu trzeciego, czyli emisji z całego łańcucha dostaw.

Jak wynika z raportu, obecnie osiem z 20 badanych firm ogłasza obecnie swoje emisje z tego zakresu. Należą do nich Danone, Almarai, Saputo, JBS, Charoen Pokphand Foods, Emmi, Tyson Foods i WH Group (właściciel Smithfield Foods). Spośród 20 firm jedynie 4 wyznaczyły sobie cele dążenia do neutralności emisyjnej w ramach inicjatywy Science-Based Targets (SBTi).

Emisje, wylesianie i greenwashing: producenci mleka i mięsa na cenzurowanym

Raport FAIRR, organizacji skupiającej inwestorów z branży mięsnej i mleczarskiej, objął łącznie 60 producentów mięsa i nabiału, oceniając ich działalność pod kątem czynników środowiskowych, społecznych i ładu korporacyjnego (ESG) zgodnych z Celami Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Wśród kryteriów oceny znajdują się m.in. emisje gazów cieplarnianych, wylesianie, stosowanie praktyk „greenwashingu” czy troska o dobrostan zwierząt. Aż 45 proc. analizowanych firm zostało uznanych za podmioty najwyższego ryzyka.

Szacuje się, że hodowla zwierząt odpowiada za 14,5 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. Redukcja emisji tego sektora jest kluczowa, aby móc osiągnąć cele klimatyczne określone w porozumieniu paryskim. Jednak mimo że producenci mięsa i nabiału chętnie deklarują troskę o klimat i przekonują o wdrażaniu przyjaznych dla środowiska praktyk, okazuje się, że zamiast ograniczać emisje gazów cieplarnianych, generują ich coraz więcej.

Przemysł mięsny i mleczarski: emisje CO2 rosną

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Emisje
Najbogatsze państwa świata zaniedbały realizację zobowiązań klimatycznych
Emisje
Świat zatruwa 57 firm. Nowy raport wskazuje, które koncerny szkodzą najbardziej
Emisje
Taylor Swift królową CO2. Film pokazuje loty gwiazdy pop. „7 razy wokół Ziemi”
Emisje
Szansa na dodatkowe uprawienia do emisji CO2. Ciepłownie muszą spełnić warunek
Emisje
Ekologiczny „wielki brat” już na orbicie. Ma badać poziom emisji metanu