Niedźwiedzie polarne zagrożone śmiercią głodową. „Jadły nawet kości i poroża”

Naukowcy szacują, że w każdej kolejnej dekadzie będzie ubywać od 5 do 10 dni bez lodu morskiego rocznie. Obecnie niedźwiedzie polarne spędzają na lądzie ok. 130 dni w roku, co znacząco utrudnia im zdobywanie pożywienia. Przyszłość na lądzie to dla nich perspektywa przymierania głodem.

Publikacja: 16.02.2024 14:20

Niedźwiedzie polarne badano w Kanadzie w latach 2019-202. Zwierzęta wyposażono w obroże z kamerami w

Niedźwiedzie polarne badano w Kanadzie w latach 2019-202. Zwierzęta wyposażono w obroże z kamerami wideo i lokalizatorami GPS.

Foto: Jason Hillier Unsplash

Nowe badanie opublikowane na łamach czasopisma „Nature Communications” potwierdziło coraz bardziej dramatyczną rzeczywistość niedźwiedzi polarnych. Zwierzęta te cierpią z powodu znikającego coraz szybciej lodu morskiego i desperacko starają się przetrwać, poszukując pożywienia na lądzie, gdzie spędzają coraz więcej czasu.

Niedźwiedzie polarne gatunkiem zagrożonym? Nowe badanie 

Naukowcy postanowili przyjrzeć się aktywności niedźwiedzi polarnych w zakresie poszukiwania pożywienia oraz oszczędzania energii. W tym celu w latach 2019-2022 obserwowali 20 niedźwiedzi w Manitobie w Kanadzie. Zwierzęta wyposażono w obroże z kamerami wideo i lokalizatorami GPS. Co jakiś czas zwierzęta poddawano badaniom krwi, analizowano ich masę ciała oraz liczbę spożywanych kalorii.

Czytaj więcej

Arktyka staje się białą plamą. Rosyjska „żelazna kurtyna” w badaniach klimatu

Jak ustalono, sytuacja niedźwiedzi staje się wyjątkowo trudna. Badane zwierzęta starały się utrzymywać wagę ciała poprzez zwiększanie czasu odpoczynku, a w sytuacji gdy nie były w stanie upolować fok, które stanowią dla nich najbardziej odżywcze źródło pokarmu, poszukiwały jedzenia na lądzie. Autorzy badania zarejestrowali, że badane zwierzęta żywiły się m.in. kaczkami i gęsiami, jajami, jagodami oraz innymi roślinami, a nawet kośćmi, porożami a nawet zwłokami bieługi. Jednak mimo tych wysiłków, niemal wszystkie zwierzęta traciły średnio 1 kg masy ciała dziennie, a 2 osobniki były bliskie śmierci głodowej. Dziewiętnaście z 20 badanych niedźwiedzi polarnych straciło na wadze tyle, ile straciłyby w czasie postu.

Główny autor badania, Anthony Pagano, biolog z US Geological Survey ostrzega, że pokarm znaleziony na lądzie nie jest w stanie zapewnić niedźwiedziom polarnym przetrwania. Szacuje się, że populacja niedźwiedzia polarnego w regionie Zatoki Hudsona spadła od 1987 roku o niemal jedną trzecią. Dalszy wzrost globalnej temperatury będzie coraz bardziej pogarszać sytuację tych zwierząt.

„Niedźwiedzie polarne w Zatoce Hudsona prawdopodobnie znajdują się obecnie na granicy zasięgu, na którym mogą przetrwać. Większość prac modelowych sugeruje, że ok. 2050 roku znajdą się na lądzie, z dala od swojego pierwotnego siedliska [na lodzie]” – uważa Pagano. Naukowiec podkreślił również, że niedźwiedzi polarnych nie da się ocalić bez utrzymania ocieplania się planety na poziomie nie więcej niż 1,5°C powyżej poziomu sprzed epoki industrialnej.

Nowe badanie opublikowane na łamach czasopisma „Nature Communications” potwierdziło coraz bardziej dramatyczną rzeczywistość niedźwiedzi polarnych. Zwierzęta te cierpią z powodu znikającego coraz szybciej lodu morskiego i desperacko starają się przetrwać, poszukując pożywienia na lądzie, gdzie spędzają coraz więcej czasu.

Niedźwiedzie polarne gatunkiem zagrożonym? Nowe badanie 

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zwierzęta
Bocianie gniazdo usunięto ze słupa energetycznego. PGE wyjaśnia sprawę
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Zwierzęta
Kiedyś były wszędzie, dziś grozi im wyginięcie. Polska wydała wojnę tym ptakom
Zwierzęta
W Kampinoskim Parku Narodowym odkryto nowe gatunki nietoperzy
Zwierzęta
Wilczaki opanowały Europę. Czy „wilki hybrydowe” staną się zagrożeniem?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Zwierzęta
Na Warmii zabito łosia. W polowaniu brał udział kandydat na prezydenta Olsztyna