Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań

Najnowsze badanie potwierdziło, że diety wykluczające produkty odzwierzęce zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów.

Publikacja: 23.05.2024 04:22

Naukowcy przeanalizowali 48 badań poświęconych dietom z okresu 2000–2023.

Naukowcy przeanalizowali 48 badań poświęconych dietom z okresu 2000–2023.

Foto: Farhad Ibrahimzade Unsplash

Naukowcy potwierdzili, że weganie oraz wegetarianie są mniej niż osoby jedzące mięso i nabiał narażeni na podwyższone ciśnienie krwi, zbyt wysoki poziom cholesterolu, nadwagę oraz otyłość, a także stany zapalne organizmu.

Zdecydowanie rzadziej zapadają też na chorobę niedokrwienną serca oraz raka przewodu pokarmowego i prostaty. Wśród osób na diecie roślinnych zdarza się też znacznie mniej zgonów z powodu chorób układu krążenia.

Która dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań

W badaniu opublikowanym na łamach czasopisma PLOS ONE naukowcy przeanalizowali 48 badań z okresu 2000–2023 i stwierdzili, że diety ograniczające oraz wykluczające mięso i nabiał wiążą się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Wynika to głównie z faktu, że nie zawierają cholesterolu oraz dużych ilości tłuszczy nasyconych. Spożywanie produktów zawierających te składniki prowadzi z czasem do uszkodzenia i zwężenia naczyń krwionośnych, co jest z kolei przyczyną zawałów serca oraz udarów mózgu.

Czytaj więcej

Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę

Zdaniem starszej autorki badania, doktora nauk medycznych Federici Guaraldi z Instytutu Nauk Neurologicznych w Bolonii, z reguły osoby przechodzące na dietę wegańską lub wegetariańską, spożywają więcej warzyw i innych pełnowartościowych produktów, bogatych w witaminy oraz minerały. Roślinne diety obfitują też w błonnik, który jest kluczowym czynnikiem obniżającym poziom złego cholesterolu oraz zmniejszającym ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Jednocześnie eliminują produkty odzwierzęce, które działają prooksydacyjnie i prozapalnie.

Autorzy badania podkreślili jednak konieczność wyboru właściwych produktów, gdyż niewłaściwie zbilansowana dieta wegetariańska może opierać się na dużej ilości cukru, co stanowi najgorszy wzorzec żywieniowy. Ryzykowne dla zdrowia może być spożywanie zbyt dużych ilości rafinowanych produktów zbożowych, chipsów czy napojów gazowanych, a nawet soków owocowych, o ile zawierają dużo cukrów oraz substancji słodzących.

Jak potwierdził jeden z autorów badania, Matthew Landry z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, wnioski płynące z analizy jasno wskazują, że nawet ograniczenie mięsa i nabiału w diecie może przynieść ogromne korzyści dla zdrowia.

Naukowcy potwierdzili, że weganie oraz wegetarianie są mniej niż osoby jedzące mięso i nabiał narażeni na podwyższone ciśnienie krwi, zbyt wysoki poziom cholesterolu, nadwagę oraz otyłość, a także stany zapalne organizmu.

Zdecydowanie rzadziej zapadają też na chorobę niedokrwienną serca oraz raka przewodu pokarmowego i prostaty. Wśród osób na diecie roślinnych zdarza się też znacznie mniej zgonów z powodu chorób układu krążenia.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji
Materiał Promocyjny
Naszą siłą jest różnorodność
Zdrowie
Utrata bioróżnorodności powoduje rozwój chorób zakaźnych. Nadchodzi epidemia?
Zdrowie
Od czego zależy jakość snu? Nowe ustalenia naukowców. Badanie objęło 18 krajów
Zdrowie
Mikroplastikiem odżywiają się nawet nienarodzone dzieci. „Nie zatrzymamy tego”
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Zdrowie
Nadchodzi fala zachorowań na raka. Jakość powietrza jednym z winowajców
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży