Niebezpieczne bakterie w owocach morza. Wody Bałtyku szczególnie zagrożone

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na powszechność występowania bakterii znanych jako przecinkowce. Problem dotyczy między innymi regionu Morza Bałtyckiego.

Publikacja: 31.07.2024 11:01

Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii vibrio uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody prze

Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii vibrio uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody przejściowe Morza Bałtyckiego i Morza Północnego oraz Morze Czarne.

Foto: Nathan Laine: Bloomberg Finance LP

Przecinkowce (łac. vibrio) występują w słonej, ciepłej wodzie, a ich spożycie może wywołać u człowieka stany zapalne żołądka i jelit oraz poważne infekcje, a w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci.

Ryzyko zakażenia jest związane z konsumpcją surowych lub niewłaściwie przygotowanych owoców morza oraz skorupiaków. Wraz z ocieplaniem się klimatu, wywołanym działalnością człowieka, warunki do jej rozwoju stają się coraz bardziej korzystne.

Pozostało 81% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
Upały będą zabijać coraz więcej osób
Zdrowie
Fatalne dane na temat upałów. Europa przegrywa ze zmianami klimatycznymi
Zdrowie
Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji
Zdrowie
Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zdrowie
Utrata bioróżnorodności powoduje rozwój chorób zakaźnych. Nadchodzi epidemia?