Aktualizacja: 01.07.2025 04:49 Publikacja: 31.07.2024 11:01
Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii vibrio uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody przejściowe Morza Bałtyckiego i Morza Północnego oraz Morze Czarne.
Foto: Nathan Laine: Bloomberg Finance LP
Przecinkowce (łac. vibrio) występują w słonej, ciepłej wodzie, a ich spożycie może wywołać u człowieka stany zapalne żołądka i jelit oraz poważne infekcje, a w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci.
Ryzyko zakażenia jest związane z konsumpcją surowych lub niewłaściwie przygotowanych owoców morza oraz skorupiaków. Wraz z ocieplaniem się klimatu, wywołanym działalnością człowieka, warunki do jej rozwoju stają się coraz bardziej korzystne.
Nowe badania opublikowane na łamach „Journal of Climate Change and Health” wykazało, że niepewność dotycząca prz...
Według naukowców wielu zgonom spowodowanym upałami udało się zapobiec. Najnowsze badanie sugeruje, że potrzebne...
Nowe badanie wykazało skalę ofiar niebezpiecznych fal upałów, które nawiedziły Europę w ubiegłym roku. Najmocnie...
Nowy artykuł potwierdza wpływ zmian klimatu na kilkanaście schorzeń neurologicznych, w tym chorobę Alzheimera, p...
Najnowsze badanie potwierdziło, że diety wykluczające produkty odzwierzęce zmniejszają ryzyko rozwoju chorób ser...
Naukowcy ustalili, że ze wszystkich „czynników globalnych zmian”, mających szkodliwy wpływ na ekosystemy, utrata...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas