Przecinkowce (łac. vibrio) występują w słonej, ciepłej wodzie, a ich spożycie może wywołać u człowieka stany zapalne żołądka i jelit oraz poważne infekcje, a w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci.
Ryzyko zakażenia jest związane z konsumpcją surowych lub niewłaściwie przygotowanych owoców morza oraz skorupiaków. Wraz z ocieplaniem się klimatu, wywołanym działalnością człowieka, warunki do jej rozwoju stają się coraz bardziej korzystne.
Bakteria vibrio coraz częściej w owocach morza
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadził badanie dotyczące ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością przecinkowców w owocach morza. Ustalono, że w ciągu ostatnich 20 lat wzrost liczby ekstremalnych zjawisk pogodowych, takich jak fale upałów, zbiegł się również ze wzrostem zakażeń bakterią.
Czytaj więcej
Bez drastycznych redukcji emisji populacja ryb na świecie będzie się coraz bardziej zmniejszać –...
Coraz częściej występują one w obszarach, w których rzeki spotykają się z morzem, a wyższe temperatury sprzyjają jego obecności i wzrostowi. Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody przejściowe Morza Bałtyckiego i Morza Północnego oraz Morze Czarne.