Niebezpieczne bakterie w owocach morza. Wody Bałtyku szczególnie zagrożone

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na powszechność występowania bakterii znanych jako przecinkowce. Problem dotyczy między innymi regionu Morza Bałtyckiego.

Publikacja: 31.07.2024 11:01

Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii vibrio uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody prze

Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii vibrio uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody przejściowe Morza Bałtyckiego i Morza Północnego oraz Morze Czarne.

Foto: Nathan Laine: Bloomberg Finance LP

Przecinkowce (łac. vibrio) występują w słonej, ciepłej wodzie, a ich spożycie może wywołać u człowieka stany zapalne żołądka i jelit oraz poważne infekcje, a w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci.

Ryzyko zakażenia jest związane z konsumpcją surowych lub niewłaściwie przygotowanych owoców morza oraz skorupiaków. Wraz z ocieplaniem się klimatu, wywołanym działalnością człowieka, warunki do jej rozwoju stają się coraz bardziej korzystne.

Bakteria vibrio coraz częściej w owocach morza

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadził badanie dotyczące ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością przecinkowców w owocach morza. Ustalono, że w ciągu ostatnich 20 lat wzrost liczby ekstremalnych zjawisk pogodowych, takich jak fale upałów, zbiegł się również ze wzrostem zakażeń bakterią.

Czytaj więcej

Kryzys klimatyczny uderzy w rybołówstwo. Zagrożony co czwarty gatunek ryb

Coraz częściej występują one w obszarach, w których rzeki spotykają się z morzem, a wyższe temperatury sprzyjają jego obecności i wzrostowi. Za szczególnie narażone na intensywny rozwój bakterii uznano m.in. Morze Bałtyckie, wody przejściowe Morza Bałtyckiego i Morza Północnego oraz Morze Czarne. 

– Eksperci przewidują, że obecność i poziom przecinkowców w owocach morza wzrośnie na całym świecie i w Europie, szczególnie w wodach o niskim zasoleniu/słonawych, ze względu na skutki zmiany klimatu, takie jak ocieplenie wybrzeża i ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak fale upałów – stwierdzono w badaniu. 

Do gatunków bakterii vibrio należą Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus i Vibrio cholerae (przecinkowiec cholery). W badaniu przeprowadzonym przez EFSA ustalono, że najczęściej spotykaną jest Vibrio parahaemolyticus, którą znaleziono w 20 proc. próbek owoców morza. Vibrio vulnificus zidentyfikowano w 6 proc. próbek, a Vibrio cholerae w 4 proc.

Ustalono również, że wraz ze wzrostem częstości występowania bakterii wzrasta oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe, co może utrudnić jej zwalczanie. 

To kolejne badanie potwierdzające związek zmian klimatu ze wzrostem występowania przecinkowców. Wcześniej temat zgłębiali naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Karola Darwina, którzy doszli do wniosku, że występowanie bakterii wzrosło w ostrygach skalnych tropikalnych w efekcie wzrostu temperatury wód, a cieplejsze prądy wodne pozwalają jej na przemieszczanie się do nowych obszarów.

Przecinkowce (łac. vibrio) występują w słonej, ciepłej wodzie, a ich spożycie może wywołać u człowieka stany zapalne żołądka i jelit oraz poważne infekcje, a w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci.

Ryzyko zakażenia jest związane z konsumpcją surowych lub niewłaściwie przygotowanych owoców morza oraz skorupiaków. Wraz z ocieplaniem się klimatu, wywołanym działalnością człowieka, warunki do jej rozwoju stają się coraz bardziej korzystne.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Upały będą zabijać coraz więcej osób
Zdrowie
Fatalne dane na temat upałów. Europa przegrywa ze zmianami klimatycznymi
Zdrowie
Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji
Zdrowie
Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Aż 7,2% na koncie oszczędnościowym w Citi Handlowy
Zdrowie
Utrata bioróżnorodności powoduje rozwój chorób zakaźnych. Nadchodzi epidemia?
Materiał Promocyjny
Najpopularniejszy model hiszpańskiej marki