Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Jak wynika z danych NielsenIQ, które przeanalizowane zostały przez Good Food Institute Europe, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiału z dnia na dzień w naszym kraju stają się coraz bardziej popularne.

Publikacja: 28.04.2023 13:10

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Foto: AdobeStock

Z danych NielsenIQ, na które powołuje się portal Zielona Interia, wynika, że sprzedaż roślinnego mleka oraz roślinnych zamienników serów w ubiegłym roku wzrosła w Polsce o 17 proc.

Badanie wskazuje, że w minionym roku roślinne mięso osiągnęło w Polsce udział ok. 15 proc. całego rynku mięsa. Jego sprzedaż warta była 176 mln zł. Można powiedzieć, że kupując mięso, mniej więcej co siódmy Polak i Polka, decydują się na jego roślinne alternatywy.

Nie gorzej w Polsce radzi sobie także roślinne mleko – osiągnęło bowiem aż 10 proc. sprzedaży całej kategorii mleka. Jeśli chodzi o ilościową sprzedaż mleka roślinnego, między 2020 a 2022 rokiem wzrosła ona o 39 proc. Sprzedaż mleka zwierzęcego – w tym samym czasie – spadła zaś o 1 proc. 

Produkty, które są roślinnymi alternatywami dla mięsa czy nabiału miały też zdecydowanie lepiej znieść skutki inflacji, niż ich odpowiedniki, które pochodzą od zwierząt. Podczas gdy w minionym roku średnia cena tradycyjnego mleka wzrosła o 27 proc., mleka roślinnego spadła o 3 proc. 

Podobnie jest z serami. Sprzedaż roślinnych produktów w tej kategorii wzrosła o 19 proc. w 2022 roku, podczas gdy sprzedaż serów tradycyjnych w tym samym czasie wzrosła o 4 proc. W przypadku serów roślinnych ceny spadły o 1 proc., podczas gdy cena tradycyjnych serów wzrosła aż o 20 proc.

Produkty będące alternatywą dla tych pochodzących od zwierząt, stają się coraz bardziej popularne nie tylko w Polsce, ale i na całym kontynencie. W 13 europejskich krajach, gdzie przeprowadzono badanie, sprzedaż roślinnych alternatyw wzrosła w minionym roku średnio o 22 proc. w porównaniu z 2020 roku. Osiągnęła także sumaryczną wartość 5,7 mld euro.

Czytaj więcej

Dieta najlepsza dla klimatu. Porównali 6 najpopularniejszych

Diety bogate w produkty odzwierzęce generują największy ślad węglowy

Zdaniem ekspertów, jeśli emisje gazów cieplarnianych pochodzące z produkcji żywności nie ulegną redukcji, nie uda się osiągnąć celów klimatycznych wynikających z Porozumienia Paryskiego. Od czasów przedindustrialnych planeta ociepliła się już o 1°C, a jak wynika z badania, utrzymanie obecnego poziomu emisji doprowadzi do dalszego wzrostu o co najmniej 0,7°C do końca wieku.

W 75 proc. wpływa na to produkcja żywności, będącej znaczącym źródłem metanu – między innymi mięsa oraz nabiału. Zdaniem ekspertów, prognozowane ocieplenie się klimatu można ograniczyć nawet o 55 proc. Aby to zrealizować, konieczna jest jednak poprawa obecnych praktyk produkcji żywności, przyjęcie diety opartej na roślinach oraz ograniczenie marnowania żywności.

Naukowcy potwierdzili też, że diety bogate w mięso i inne produkty odzwierzęce generują największy ślad węglowy. Jak wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach czasopisma The American Journal of Clinical Nutrition, diety obfitujące w mięso są mniej odżywcze niż te, w których najwięcej miejsca zajmują rośliny. Są również zdecydowanie mniej korzystne dla klimatu. Za najbardziej odżywczą, a przy tym najbardziej przyjazną dla środowiska, uznawana jest dieta wegańska. Koszt klimatyczny 1000 kalorii to jedynie 0,7 kg dwutlenku węgla. Tuż za nią znalazła się dieta wegetariańska, wykluczająca mięso, ale dopuszczająca inne produkty odzwierzęce oraz dieta peskatariańska, pozwalająca na spożywanie ryb.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu