Reklama

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Jak wynika z danych NielsenIQ, które przeanalizowane zostały przez Good Food Institute Europe, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiału z dnia na dzień w naszym kraju stają się coraz bardziej popularne.

Publikacja: 28.04.2023 13:10

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Foto: AdobeStock

Z danych NielsenIQ, na które powołuje się portal Zielona Interia, wynika, że sprzedaż roślinnego mleka oraz roślinnych zamienników serów w ubiegłym roku wzrosła w Polsce o 17 proc.

Badanie wskazuje, że w minionym roku roślinne mięso osiągnęło w Polsce udział ok. 15 proc. całego rynku mięsa. Jego sprzedaż warta była 176 mln zł. Można powiedzieć, że kupując mięso, mniej więcej co siódmy Polak i Polka, decydują się na jego roślinne alternatywy.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama