Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Jak wynika z danych NielsenIQ, które przeanalizowane zostały przez Good Food Institute Europe, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiału z dnia na dzień w naszym kraju stają się coraz bardziej popularne.

Publikacja: 28.04.2023 13:10

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Foto: AdobeStock

Z danych NielsenIQ, na które powołuje się portal Zielona Interia, wynika, że sprzedaż roślinnego mleka oraz roślinnych zamienników serów w ubiegłym roku wzrosła w Polsce o 17 proc.

Badanie wskazuje, że w minionym roku roślinne mięso osiągnęło w Polsce udział ok. 15 proc. całego rynku mięsa. Jego sprzedaż warta była 176 mln zł. Można powiedzieć, że kupując mięso, mniej więcej co siódmy Polak i Polka, decydują się na jego roślinne alternatywy.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont