Reklama
Rozwiń
Reklama

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Jak wynika z danych NielsenIQ, które przeanalizowane zostały przez Good Food Institute Europe, roślinne zamienniki mięsa oraz nabiału z dnia na dzień w naszym kraju stają się coraz bardziej popularne.

Publikacja: 28.04.2023 13:10

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Foto: AdobeStock

Z danych NielsenIQ, na które powołuje się portal Zielona Interia, wynika, że sprzedaż roślinnego mleka oraz roślinnych zamienników serów w ubiegłym roku wzrosła w Polsce o 17 proc.

Badanie wskazuje, że w minionym roku roślinne mięso osiągnęło w Polsce udział ok. 15 proc. całego rynku mięsa. Jego sprzedaż warta była 176 mln zł. Można powiedzieć, że kupując mięso, mniej więcej co siódmy Polak i Polka, decydują się na jego roślinne alternatywy.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama