Reklama
Rozwiń
Reklama

Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Nowe badanie wykazało, że marnotrawienie żywności w ogromnym stopniu przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska. Naukowcy proponują szereg możliwości zapobiegania temu zjawisku.

Publikacja: 18.04.2023 11:33

Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Foto: Shutterstock

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdego roku około jednej trzeciej wyprodukowanej na całym świecie żywności trafia na wysypiska. Jak wynika z nowe badania, opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, emisje pochodzące z marnotrawienia żywności stanowią aż 50 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych generowanych przez sektor. To aż dwukrotnie więcej niż szacowano w poprzednich badaniach. W 2017 roku na świecie utrata jedzenia odpowiadała za 9,3 gigaton emisji gazów cieplarnianych. Za zdecydowaną większość odpowiadały procesy przechowywania, transportu, przetwarzania, sprzedaży detalicznej oraz końcowe etapy konsumpcji żywności, które łącznie wygenerowały ok. 6 gigaton.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Reklama
Reklama