Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Nowe badanie wykazało, że marnotrawienie żywności w ogromnym stopniu przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska. Naukowcy proponują szereg możliwości zapobiegania temu zjawisku.

Publikacja: 18.04.2023 11:33

Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Foto: Shutterstock

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdego roku około jednej trzeciej wyprodukowanej na całym świecie żywności trafia na wysypiska. Jak wynika z nowe badania, opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, emisje pochodzące z marnotrawienia żywności stanowią aż 50 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych generowanych przez sektor. To aż dwukrotnie więcej niż szacowano w poprzednich badaniach. W 2017 roku na świecie utrata jedzenia odpowiadała za 9,3 gigaton emisji gazów cieplarnianych. Za zdecydowaną większość odpowiadały procesy przechowywania, transportu, przetwarzania, sprzedaży detalicznej oraz końcowe etapy konsumpcji żywności, które łącznie wygenerowały ok. 6 gigaton.

Czytaj więcej

Unia chce zmniejszyć marnowanie żywności. Zniknie „najlepiej spożyć przed”

Naukowcy przyjrzeli się stratom i marnowaniu 54 różnych artykułów spożywczych należących do czterech kategorii i ocenili emisje ich utraty oraz marnowania na każdym etapie łańcucha dostaw. W badaniu wykorzystano dane ze 164 krajów i regionów z lat 2001-2017. Jak się okazało, dochody, możliwości technologiczne oraz wzorce żywieniowe w danym kraju miały spore znaczenie dla poziomu emisji generowanej przez jedzenie trafiające na wysypiska.

Jak wynika z badania Chiny, Indie, Stany Zjednoczone i Brazylia generują nieco ponad 44 proc. globalnych emisji związanych z dostawami z marnowanej żywności oraz 38 proc. globalnych emisji związanych z gospodarką odpadami. Wynika to przede wszystkim z liczebności populacji tych krajów oraz większej produkcji i konsumpcji mięsa w tych regionach.

W krajach rozwijających się problem marnowania żywności jest efektem m.in. cieplejszego klimatu, który ułatwia psucie się produktów spożywczych na różnych etapach, zwłaszcza gdy ich producenci mają ograniczony dostęp do urządzeń chłodniczych.

Czytaj więcej

Dieta najlepsza dla klimatu. Porównali 6 najpopularniejszych

Badanie wykazało znacznie większy ogólny wpływ mięsa na emisje w wyniku jego utraty lub zmarnowania, co wynika głównie z wysokiej emisyjności jego procesu produkcyjnego. Za sporą część emisji odpowiadało również marnowanie zbóż oraz roślin strączkowych, co jest w dużej mierze efektem ogromnego spożycia tych produktów na całym świecie.

Autorzy badania sugerują wdrożenie właściwych strategii interwencyjnych, takich jak ograniczenie o połowę strat żywności i generowania odpadów. Zalecają również zmniejszenie spożycia mięsa o połowę. Zdaniem naukowców konieczne jest również zastosowanie odpowiednich rozwiązań technologicznych w celu redukcji emisji z sektora. Zmniejszenie marnowania żywności o połowę zapewniłoby eliminację ok. 25 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych z globalnego systemu żywnościowego. Podobny efekt przyniosłoby ograniczenie o połowę spożycia mięsa na świecie.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdego roku około jednej trzeciej wyprodukowanej na całym świecie żywności trafia na wysypiska. Jak wynika z nowe badania, opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, emisje pochodzące z marnotrawienia żywności stanowią aż 50 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych generowanych przez sektor. To aż dwukrotnie więcej niż szacowano w poprzednich badaniach. W 2017 roku na świecie utrata jedzenia odpowiadała za 9,3 gigaton emisji gazów cieplarnianych. Za zdecydowaną większość odpowiadały procesy przechowywania, transportu, przetwarzania, sprzedaży detalicznej oraz końcowe etapy konsumpcji żywności, które łącznie wygenerowały ok. 6 gigaton.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu