Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 01.06.2025 16:01 Publikacja: 18.04.2023 11:33
Foto: Shutterstock
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdego roku około jednej trzeciej wyprodukowanej na całym świecie żywności trafia na wysypiska. Jak wynika z nowe badania, opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, emisje pochodzące z marnotrawienia żywności stanowią aż 50 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych generowanych przez sektor. To aż dwukrotnie więcej niż szacowano w poprzednich badaniach. W 2017 roku na świecie utrata jedzenia odpowiadała za 9,3 gigaton emisji gazów cieplarnianych. Za zdecydowaną większość odpowiadały procesy przechowywania, transportu, przetwarzania, sprzedaży detalicznej oraz końcowe etapy konsumpcji żywności, które łącznie wygenerowały ok. 6 gigaton.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION 2025 odbędzie się już 12 czerwca br. w Pierzchnie koło Kórnika.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Phishing, ataki DDoS i złośliwe oprogramowanie to stali bywalcy raportów dotyczących zagrożeń w sieci. Od lat są najczęściej wykorzystywanymi przez cyberprzestępców metodami, ale to nie znaczy, że sposób ich działania się nie zmienia.
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Gdzie zdobyć wiedzę, która pomoże w zdobyciu patentu motorowodnego?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas