Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Nowe badanie wykazało, że marnotrawienie żywności w ogromnym stopniu przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska. Naukowcy proponują szereg możliwości zapobiegania temu zjawisku.

Publikacja: 18.04.2023 11:33

Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Foto: Shutterstock

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) każdego roku około jednej trzeciej wyprodukowanej na całym świecie żywności trafia na wysypiska. Jak wynika z nowe badania, opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, emisje pochodzące z marnotrawienia żywności stanowią aż 50 proc. całkowitych emisji gazów cieplarnianych generowanych przez sektor. To aż dwukrotnie więcej niż szacowano w poprzednich badaniach. W 2017 roku na świecie utrata jedzenia odpowiadała za 9,3 gigaton emisji gazów cieplarnianych. Za zdecydowaną większość odpowiadały procesy przechowywania, transportu, przetwarzania, sprzedaży detalicznej oraz końcowe etapy konsumpcji żywności, które łącznie wygenerowały ok. 6 gigaton.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę