Czy rolnictwo miejskie jest ekologiczne? Sześciokrotnie większy ślad węglowy

Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Michigan sugeruje, że rolnictwo miejskie wiąże się z zaskakująco wysokimi kosztami klimatycznymi. Owoce i warzywa uprawiane w gospodarstwach miejskich – nierzadko reklamowane jako bardziej zrównoważone – tworzą ślad węglowy średnio sześciokrotnie większy niż produkty uprawiane w sposób tradycyjny, na wsi.

Publikacja: 24.01.2024 12:29

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Michigan wynika, że rolnictwo

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Michigan wynika, że rolnictwo miejskie ma wysoki ślad węglowy.

Foto: Gigi/Unsplash

Choć wielu ekspertów nieraz wskazywało, że rolnictwo miejskie jest ekologiczne i sprzyjać może między innymi poprawie jakości powietrza w miastach, to najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Nature Cities” sugeruje, iż owoce i warzywa uprawiane w gospodarstwach miejskich – nierzadko reklamowane jako zdrowsze i bardziej zrównoważone – powodują emisję znacznie większej ilości dwutlenku węgla niż żywność uprawiana w sposób konwencjonalny. 

Czy rolnictwo miejskie jest ekologiczne?

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Klimat
Lodowce w Europie topnieją szybciej niż kiedykolwiek. Ostrzeżenie ekspertów
Klimat
Katastrofa ekologiczna w Ukrainie. „Najbardziej niebezpieczne lasy na Ziemi”
Klimat
Chiny wracają do elektrowni węglowych. Eksperci ujawnili najnowsze dane
Klimat
IMGW: Rekordowo wysokie temperatury w Polsce. Gdzie było najcieplej w 2024 roku?
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Klimat
Za nami rekordowo ciepły styczeń. Naukowcy: Niebezpieczne załamanie klimatu