Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 15.07.2025 22:59 Publikacja: 24.01.2024 12:29
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Michigan wynika, że rolnictwo miejskie ma wysoki ślad węglowy.
Foto: Gigi/Unsplash
Choć wielu ekspertów nieraz wskazywało, że rolnictwo miejskie jest ekologiczne i sprzyjać może między innymi poprawie jakości powietrza w miastach, to najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Nature Cities” sugeruje, iż owoce i warzywa uprawiane w gospodarstwach miejskich – nierzadko reklamowane jako zdrowsze i bardziej zrównoważone – powodują emisję znacznie większej ilości dwutlenku węgla niż żywność uprawiana w sposób konwencjonalny.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Bagatelizowane przez długi czas burze piaskowe i pyłowe stały się poważnym zagrożeniem, które wymaga podjęcia na...
Niż genueński, który przyniósł Polsce obfite opady, zamiast kąśliwych pytań „gdzie to ocieplenie klimatu” powini...
W Polsce temat wpływu zmian klimatu na bezpieczeństwo państwa nie przebił się do dyskursu publicznego. Wyborca o...
Pszczoły, trzmiele i inne zapylacze są niezwykle cenne dla europejskiego rolnictwa, ale te owady znalazły się w...
Przypomina bohatera kreskówki, ale w rzeczywistości jest groźnym drapieżnikiem. Szop pracz, uznany w Polsce za g...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas