Czy rolnictwo miejskie jest ekologiczne? Sześciokrotnie większy ślad węglowy

Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Michigan sugeruje, że rolnictwo miejskie wiąże się z zaskakująco wysokimi kosztami klimatycznymi. Owoce i warzywa uprawiane w gospodarstwach miejskich – nierzadko reklamowane jako bardziej zrównoważone – tworzą ślad węglowy średnio sześciokrotnie większy niż produkty uprawiane w sposób tradycyjny, na wsi.

Publikacja: 24.01.2024 12:29

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Michigan wynika, że rolnictwo

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Michigan wynika, że rolnictwo miejskie ma wysoki ślad węglowy.

Foto: Gigi/Unsplash

Choć wielu ekspertów nieraz wskazywało, że rolnictwo miejskie jest ekologiczne i sprzyjać może między innymi poprawie jakości powietrza w miastach, to najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Nature Cities” sugeruje, iż owoce i warzywa uprawiane w gospodarstwach miejskich – nierzadko reklamowane jako zdrowsze i bardziej zrównoważone – powodują emisję znacznie większej ilości dwutlenku węgla niż żywność uprawiana w sposób konwencjonalny. 

Czy rolnictwo miejskie jest ekologiczne?

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Klimat
Dlaczego upadło Cesarstwo Rzymskie? Kryzys klimatyczny w czasach antyku
Klimat
Duża farma słoneczna zasili fabrykę pod Łodzią. „ Zmniejszamy nasz ślad węglowy”
Klimat
Ranking „przegrzanych” miast Europy. Eksperci klimatyczni biją na alarm
Klimat
Szefowa szczytu klimatycznego: Zmiany klimatu przyniosą wojny. Apel do polityków
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Klimat
Lodowce w Europie topnieją szybciej niż kiedykolwiek. Ostrzeżenie ekspertów