Kontrowersyjny pomysł Brytyjczyków. Chcą karmić krowy paszą z "blokerami metanu"

Kontrowersje wśród aktywistów ekologicznych w Wielkiej Brytanii wywołał plan podawania krowom pasz z "blokerami metanu”. To jedno z działań, które Brytyjczycy mogą wprowadzić, by zredukować emisję gazów cieplarnianych.

Publikacja: 06.04.2023 08:00

Kontrowersyjny pomysł Brytyjczyków. Chcą karmić krowy paszą z "blokerami metanu"

Foto: AdobeStock

Chcąc zminimalizować produkcję mięsa, która odpowiedzialna jest za około 14 proc. emisji gazów cieplarnianych, aktywiści od lat walczą o zmniejszenie ilości bydła hodowlanego. Jak pisze dziennik „The Guardian”, zamiast zmniejszyć produkcję, branża mięsna planuje jednak zrobić coś innego – podawać zwierzętom paszę, która pomoże zminimalizować emisje metanu wytwarzanego przez nie w procesie trawienia oraz wydalania. 

Władze Wielkiej Brytanii zapowiedziały, że jeśli okaże się, iż metoda ta jest skuteczna, to zacznie obowiązywać od 2025 roku. Projekt obecnie jest w fazie testów. Dotychczas nie udowodniono, że faktycznie to działa oraz, że pasza nie szkodzi zwierzętom, a co za tym idzie – i ludziom, którzy spożywają ich mięso.

Czytaj więcej

Raport: Mniej mięsa, nabiału i samochodów. To powinniśmy zrobić, by pomóc Ziemi

Aktywiści oburzeni paszą z "blokerami metanu”

Pomysł wzbudził kontrowersje aktywistów klimatycznych, którzy zanaczają, że w rzeczywistości nie rozwiąże on poważnych szkód środowiskowych, które wiążą się z produkcją mięsa czy nabiału. Są zdania, że jedynym działaniem, które może pomóc i które powinno być priorytetem jest zmniejszenie konsumpcji mięsa. Opinię działaczy podzielają także naukowcy, którzy podkreślają, że opieranie się na niesprawdzonych technologiach to nieodpowiedzialność. 

- Rządy oraz przemysł lubią forsować rozwiązania technologiczne, co może trochę pomóc, ale nie naprawi poważnych szkód powodowanych przez uzależnienie naszej gospodarki od zwierząt gospodarskich - mówi w rozmowie z brytyjskim „Guardianem” Vicki Hird, szefowa „Sustain”, sojuszu organizacji, które promują zdrowszą żywność i rolnictwo. - Nie naprawi też szkód, które wynikają z wycinania lasów deszczowych i pastwisk na paszę czy zanieczyszczania rzek. Musimy produkować mięso lepszej jakości i jeść go mniej. Ale wykorzystywać przy tym sprawdzone narzędzia agroekologiczne - dodaje.

Jeśli faktycznie pasza zmniejszająca produkcję metanu przez bydło zostanie wprowadzona do użytku, zaakceptować ją będzie musiała Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności. Organizacja ta ocenia ryzyko oraz wpływ każdego dodatku na zdrowie i dobrostan zwierząt.

Globalne ocieplenie powodowane jest wzrostem atmosferycznych koncentracji gazów cieplarnianych – przede wszystkim dwutlenku węgla, metanu i tlenku azotu. Choć najczęściej skupiamy się na problemie emisji CO2, który aktualnie w największym stopniu wpływa na klimat, to pozostałe gazy także mają niemały wpływ na środowisko. Metan to drugi pod względem wpływu na klimat gaz cieplarniany.

Według danych amerykańskiej Narodowej Agencji Oceanów i Atmosfery (US National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) z 2022 roku, stężenie metanu w atmosferze niezwykle szybko rośnie. Jest dziś prawie trzy razy wyższe niż przed rewolucją przemysłową. Wieści te są bardzo niepokojące, gdyż tak duża ilość metanu w ziemskiej atmosferze ma bardzo silny wpływ na ocieplenie klimatu.

Chcąc zminimalizować produkcję mięsa, która odpowiedzialna jest za około 14 proc. emisji gazów cieplarnianych, aktywiści od lat walczą o zmniejszenie ilości bydła hodowlanego. Jak pisze dziennik „The Guardian”, zamiast zmniejszyć produkcję, branża mięsna planuje jednak zrobić coś innego – podawać zwierzętom paszę, która pomoże zminimalizować emisje metanu wytwarzanego przez nie w procesie trawienia oraz wydalania. 

Władze Wielkiej Brytanii zapowiedziały, że jeśli okaże się, iż metoda ta jest skuteczna, to zacznie obowiązywać od 2025 roku. Projekt obecnie jest w fazie testów. Dotychczas nie udowodniono, że faktycznie to działa oraz, że pasza nie szkodzi zwierzętom, a co za tym idzie – i ludziom, którzy spożywają ich mięso.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zwierzęta
Wysoki poziom włókna szklanego w owocach morza. Szczególnie narażone dwa gatunki
Zwierzęta
W Polsce pojawił się „ptak-widmo”. Niezwykle rzadkie zjawisko na Wybrzeżu
Zwierzęta
Wojna na Ukrainie uderza w orliki. Ptaki zmieniają trasy, by uniknąć ostrzału
Zwierzęta
„Czarna pszczoła" wróciła do Polski, choć uznawano ją za wymarłą. Jak jej pomóc?
Materiał Promocyjny
Mazda CX-5 – wszystko, co dobre, ma swój koniec
Zwierzęta
„Król wód” znika z polskich rzek i jezior. Dlaczego szczupaków jest coraz mniej?
Materiał Promocyjny
Branża bankowa gorszy okres ma za sobą