Reklama
Rozwiń
Reklama

Produkty odzwierzęce generują 10 miliardów ton emisji GHG

Jak wynika z badania opublikowanego w Nature Food, mięso i nabiał odpowiada za 57 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych pochodzących z żywności.

Publikacja: 20.09.2021 16:08

Produkty odzwierzęce generują 10 miliardów ton emisji GHG

Foto: Adobe Stock

Wszystkie elementy produkcji żywności, takie jak uprawa gleby, transport upraw i zwierząt gospodarskich, generują łącznie emisje gazów cieplarnianych w wysokości ponad 17 miliardów ton metrycznych rocznie. Według autorów badania, aż 57 proc. tych emisji pochodzi z produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, produkty roślinne generują zaś jedynie 29 proc. emisji. Badanie pokazuje więc, jak ogromny wpływ na zmiany klimatyczne ma produkcja odzwierzęca w stosunku do produkcji żywności pochodzenia roślinnego.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Emisje
Katastroficzna wizja zmian klimatu coraz bardziej realna. Dwa scenariusze
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Emisje
Najbogatsi ludzie na świecie pod lupą. Raport na temat emisji CO2
Emisje
Klimatyczna dezinformacja Kremla. Europa redukuje emisje, Putin planuje wzrost
Emisje
Eksperci: Porozumienie paryskie przynosi efekty. Czy to zatrzyma zmiany klimatu?
Emisje
Globalne zużycie węgla osiągnęło w 2024 roku rekordowy poziom. „Ponury obraz”
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama