Produkty odzwierzęce generują 10 miliardów ton emisji GHG

Jak wynika z badania opublikowanego w Nature Food, mięso i nabiał odpowiada za 57 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych pochodzących z żywności.

Publikacja: 20.09.2021 16:08

Produkty odzwierzęce generują 10 miliardów ton emisji GHG

Foto: Adobe Stock

Wszystkie elementy produkcji żywności, takie jak uprawa gleby, transport upraw i zwierząt gospodarskich, generują łącznie emisje gazów cieplarnianych w wysokości ponad 17 miliardów ton metrycznych rocznie. Według autorów badania, aż 57 proc. tych emisji pochodzi z produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, produkty roślinne generują zaś jedynie 29 proc. emisji. Badanie pokazuje więc, jak ogromny wpływ na zmiany klimatyczne ma produkcja odzwierzęca w stosunku do produkcji żywności pochodzenia roślinnego.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Emisje
Raport: Połowa globalnych emisji CO2 to zasługa 36 firm. Na liście potentaci
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Emisje
Emisja gazów cieplarnianych w Europie: Niemcy liderem. Jak wypadła Polska?
Emisje
Branża turystyczna coraz bardziej szkodzi środowisku. 3 mocarstwa na czele listy
Emisje
Nowy raport ONZ na temat redukcji emisji. Kto ma najwięcej do zrobienia?
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Emisje
UE zmniejsza emisje gazów cieplarnianych. „Największy spadek od dekad”
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście