Aktualizacja: 02.04.2025 08:18 Publikacja: 20.09.2021 16:08
Foto: Adobe Stock
Wszystkie elementy produkcji żywności, takie jak uprawa gleby, transport upraw i zwierząt gospodarskich, generują łącznie emisje gazów cieplarnianych w wysokości ponad 17 miliardów ton metrycznych rocznie. Według autorów badania, aż 57 proc. tych emisji pochodzi z produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, produkty roślinne generują zaś jedynie 29 proc. emisji. Badanie pokazuje więc, jak ogromny wpływ na zmiany klimatyczne ma produkcja odzwierzęca w stosunku do produkcji żywności pochodzenia roślinnego.
36 największych gigantów paliwowych na świecie – w tym Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell oraz liczne p...
Szybciej, prościej, bardziej dynamicznie – tego dziś oczekują klienci od branży leasingowej. Chodzi o błyskawiczne decyzje, minimalne formalności i pełną integrację usług finansowych.
Nowe dane opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny potwierdzają, że za zdecydowaną większość emisji gazów ci...
Emisje z turystyki powinny spadać, tymczasem – cały czas rosną. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Na...
Kontynuacja obecnej polityki doprowadzi do katastrofy klimatycznej – przekonują autorzy nowego raportu Programu...
Transformacja energetyczna. Inwestowanie i operowanie infrastrukturą energetyczną. Strategiczne, ekonomiczne, technologiczne i środowiskowe aspekty transformacji energetycznej w wymiarze lokalnym
W 2023 roku emisje gazów cieplarnianych spadły o ponad 8 proc. – wskazuje nowy raport Komisji Europejskiej dotyc...
W salonach dealerskich sieci Suzuki w całej Polsce ruszyły pokazy premierowych motocykli Suzuki DR-Z4S i DR-Z4SM. Nowe maszyny będzie można zobaczyć w miastach praktycznie w całej Polsce.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas