Reklama

Ślad węglowy rośnie w miarę jedzenia (na dowóz)

Gdy restauracje są zamknięte, pomóc może im sprzedawanie dań w dostawie, które – podobnie jak większość ludzkich aktywności – wiąże się z wyższym kosztem środowiskowym.

Publikacja: 15.03.2021 13:55

Ślad węglowy rośnie w miarę jedzenia (na dowóz)

Foto: Norma Mortenson/ Pexels

Portal GreenQueen zachęca do zastanowienia się nad śladem węglowym, jaki generujemy przez zamawianie jedzenia z dowozem do domu. Biorąc pod uwagę, że ze względu na zamknięcie restauracji od początku pandemii ponad dwukrotnie wzrosło zainteresowanie aplikacjami typu UberEats czy Glovo, warto zwrócić uwagę na konsekwencje klimatyczne naszych nawyków.

Czytaj też: Bez spalin: czy Polska potrzebuje Stref Czystego Transportu?
Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Ekotrendy
System kaucyjny ruszył, nadchodzą zmiany
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Ekotrendy
Zielona rewolucja w odpadach
Materiał Partnera
Miliardy wyrzucane na śmietnik. Polska traci fortunę przez nieszczelny system, a rozwiązanie leży na stole
Ekotrendy
Mądry biznes jest biznesem opomiarowanym
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Ekotrendy
Projekt przepisów o rozszerzonej odpowiedzialności niszczy rynek recyklingu
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama