W 2021 r. światu grozi 5 poważnych kryzysów żywnościowych

Udostępnij

Najnowszy raport pokazuje, że pandemia, kryzys klimatyczny i inne czynniki wpłynęły na to, że w 2020 roku z powodu głodu cierpiało 20 mln osób więcej niż rok wcześniej.

Kryzys żywnościowy pogłębia się z każdym rokiem, jak wynika z aktualnego „Globalnego raportu o kryzysach żywnościowych”, stworzonego przez Global Network Against Food Crises – sojusz organizacji rozwojowych i humanitarnych, założony przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa, Światowy Program Żywnościowy i Unię Europejską. Powody? Konflikty, wstrząsy gospodarcze związane z pandemią i zmiany klimatyczne.

Czytaj też: W pół roku przybyło 10 milionów uchodźców klimatycznych

Raport przeanalizował 55 krajów i terytoriów, które korzystają z międzynarodowej pomocy humanitarnej w zakresie żywności lub tych, w których istnieją dowody na lokalną niewydolność w reagowaniu na kryzysy żywnościowe. Oszacowano w nim, że w ubiegłym roku na świecie z głodu cierpiało aż 20 milionów osób więcej niż w roku poprzednim.

Analiza wykazała, że przy stosowaniu zintegrowanej klasyfikacji fazy bezpieczeństwa żywności, znaną jako IPC, co najmniej 155 milionów ludzi w 55 krajach i terytoriach zostało sklasyfikowanych jako zagrożonych „kryzysem [faza 3] lub gorszymi poziomami” braku bezpieczeństwa żywnościowego. Skala IPC składa się z pięciu faz, z których najpoważniejszym jest głód. Okazało się, że aż 208 milionów ludzi w 43 krajach i terytoriach znajdowało się w fazie 2, czyli na krawędzi ostrego głodu.

Zauważono również, że kryzysy żywnościowe stają się coraz bardziej przewlekłe, a trudności z powrotem do równowagi po występujących na świecie konfliktach, pandemii COVID-19 czy kryzysach ekonomicznych sprawią, że pomoc humanitarna będzie wciąż koniecznością na dużą skalę.

„Myśleliśmy, że COVID przeminie do 2021 r. Mimo to rządy krajów o niższych i średnich dochodach stoją w obliczu nadzwyczajnych poziomów zadłużenia, spadających walut, rosnącej inflacji, a teraz ich zdolność radzenia sobie z kolejnymi wstrząsami coraz bardziej się wyczerpuje. Po prostu nie mają środków, aby zapewnić programy ochrony socjalnej, konieczne do powstrzymania powszechnego głodu” – powiedział dyrektor wykonawczy World Food Programme, jednej z organizacji sojuszu, David Beasley.

Szacuje się, że w tym roku więcej niż 142 miliony ludzi w 40 na 55 przebadanych krajów znajdzie się w fazie 3 lub gorszej, czyli co najmniej w stanie kryzysu.

Około 155 tysięcy osób znajdzie się w fazie 5, czyli katastrofalnej – około 108 tysięcy osób w Sudanie Południowym i 47 tysięcy osób w Jemenie. Szacuje się również, że na świecie wystąpi co najmniej 5 poważnych kryzysów żywnościowych, w efekcie czego 12 milionów osób znajdzie się w fazie 3. Kryzys grozi Demokratycznej Republice Konga (27,3 mln) i Jemenowi (16,1 mln), a następnie Afganistanowi (13,2 mln), Etiopii (12,9 mln) i północnej Nigerii (12,8 mln).


Udostępnij
Zamknij
© Licencja na publikację © ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone Źródło: Rzeczpospolita
Zamknij